Motie: Bosje leed


11 juli 2023

Vorige week was ik bij een presentatie van het muziekcentrum voor een duurzaam alternatief voor het boeket. Nu zijn wij als partij al langer tegen het vele gebruik van snijbloemen, dus het was mooi om te zien dat het muziekcentrum zo grote stap neemt temeer omdat een boeket bloemen na afloop van een concert toch een soort van etiquette is. Zij gaven aan dat zij 312 boeketten uitreiken binnen 1 seizoen en dit 1248 kilo Co2 uitstoot is per seizoen. Als je dit vergelijkt; 1 boom neemt jaarlijks 20 kilo Co2 op dus je hebt dus 63 bomen nodig voor het compenseren van deze uitstoot. Logisch dat zij zeggen dat moet anders. Toen afgelopen februari mijn broer overleed kreeg ik zoveel kaarten en bossen bloemen, maar ook ipv bloemen vegan chocolade. Uiteindelijk maakt het voor mij niet uit, het belangrijkste was; er wordt aan me gedacht. En daar gaat het meestal ook om, niet om het bloemetje, maar de erkenning, de gedachte die erachter zit. En hoe mooier zou het zijn als deze gedachte/erkenning vrij is van zoveel mogelijk leed waar je wellicht ook nog langer plezier van kan hebben.

Zoals aangegeven heeft een boeket een flinke aanslag op het klimaat en op arbeidsrechten. Veel arbeidsimmigranten werken onder erbarmelijke omstandigheden met wurgcontracten. Dat is niet alleen hier maar ook in andere landen het geval.

Het kweken van bloemen in kassen heeft ook nog eens een enorm energie verbruik terwijl we in Nederland steeds tegen de grenzen aan lopen. Een boeket dat gekweekt is in een kas verbruikt ongeveer 3 kubieke meter gas, ter vergelijking 66 boeketten vragen evenveel gas als ik in een jaar verbruik. (elektriciteit 11 kwh per boeket). Ook het waterverbruik is een ontzettende aanslag,( sproeien zij meer dan 34.000 aan hectare vol met water) Voor een bosje bloemen kom je al gemakkelijk boven de 65 liter water uit. Terwijl iedereen wordt opgeroepen minder water en energie te verbruiken, geldt er voor deze sector geen beperking en dit allemaal voor een bosje bloemen die met een beetje geluk een week staat.

Snijbloemen verouderen snel dus moeten zo snel mogelijk en gekoeld worden vervoerd, voor langere afstanden is het vliegtuig dan het enige middel, ook importeren we bloemen die veelal ook via het vliegtuig komen,18% van al het vrachttransport via Schiphol is voor de import van bloemen

Daarnaast worden er veel pesticiden gebruikt want er mag geen enkel insect op te vinden zijn vanwege het uitvoeren. Hetgeen tot een ongewenste vervuiling van bodem, lucht en water leidt en funest is voor onder andere de bij. (Pesticiden komen via de lucht en de bodem in het grond- en oppervlaktewater terecht, waar ze problemen veroorzaken voor het waterleven en het drinkwater.)

We vragen niet om iets te verbieden we vragen enkel stap over naar een duurzaam alternatief voor een boeket bloemen, die er voldoende zijn. Het is maar een kleine verandering waar we een mooi impact mee kunnen maken en die is hard nodig zoals bleek uit de amendementen van mijn collega. En hier gaan we helaas niet het hele klimaatprobleem mee oplossen, maar alle kleine beestjes helpen!


Status

Overgenomen

Voor

Tegen