Jonas Roothans


Raadslid

Jonas Roothans (1991), studeerde biomedische technologie aan de TU in Eindhoven, waar hij zich specialiseerde in het maken van een atlas voor de hersenen. Op dit moment doet hij wetenschappelijk onderzoek in een academisch ziekenhuis in Würzbug, Duitsland, om de optimale instellingen te voorspellen voor diepe hersenstimulatie bij onder andere Parkinson-patiënten.

"Wat er in de hersenen op kleine schaal fout gaat, zie je ook in de natuur gebeuren. Net als hersenen zijn ecosystemen kwetsbaar, maar staan ze onder enorme druk. Als de balans eenmaal verstoord is, is het moeilijk te herstellen".

In de nasleep van de klimaatconferentie in Parijs werd Jonas lid van de Partij voor de Dieren en sinds 2020 is hij coördinator van de werkgroep. De afgelopen jaren heeft hij zich met diverse acties in de stad ingezet om een plantaardig voedingspatroon te stimuleren.

Gedreven door zijn nieuwsgierigheid vult Jonas zijn vrije tijd met het uitpluizen van tijdelijke obsessies. Dat is de ene keer een Arduino-project of het naaien van kleding, een andere keer is het leren schaken of skateboarden.

Passies van langdurige aard zijn muziek, kunst en koken. Jonas heeft bij het CKE jazzpianoles en hij schildert graag portretten met olieverf, geïnspireerd door Ilya Repin, Anders Zorn, Isaac Israëls of John Singer Sargent. In de keuken probeert hij graag allerlei nieuwe veganistische gerechten uit: van plantaardige variaties op vettige vleesklassiekers, tot gerechten waar nooit een dier bij betrokken is geweest.

Jonas is opgegroeid in Veldhoven, maar is tijdens zijn studie naar Eindhoven verhuisd waar hij met veel plezier woont samen met zijn vriendin en twee katten.

"Eindhoven doet het eigenlijk best goed, tenminste, als er geen klimaat- of biodiversiteitscrisis zou zijn. Maar die crises zijn er helaas wel: we zitten in een gek tijdsgewricht waarin we moeten veranderen om te kunnen behouden wat we hebben. Er staat heel veel op het spel, en als je dat eenmaal ziet, zie je ook dat er nog veel moet gebeuren!"

Jonas is van plan om zich vast te bijten in de grote uitdagingen voor dier, natuur en klimaat, en die in samenhang te bekijken. Hij streeft naar een Eindhoven waarin meer ruimte is voor wilde stadsnatuur, een schone lucht en een gezond lokaal ecosysteem dat de komende 100 jaar voor dier en mens een prettige plek biedt om te leven.

Video's met Jonas

Gerelateerd

Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws