Jaar­re­kening


4 juli 2023

Als eerste moet me er toch echt iets van het hart. Na het bestuderen van 2 jaarrekeningen en een begroting zien wij nog steeds typefouten/spellingsfouten, verkeerde benoemingen en ook van cijfers. Dit leidt enorm af van waar het om gaat en zorgt voor extra vragen en dus ook extra tijd. Ons verzoek is toch echt om hier meer aandacht aan te besteden en het nog een keer na te lezen.

We zien ook dat de jaarrekening compacter is geworden door alleen afwijkingen te bespreken, begrijpelijk, maar ergens jammer omdat dit voorheen toch een mooie inzage gaf in alles waar we mee bezig zijn en de stand van zaken. Hierdoor kregen wij het gevoel onze controlerende taak minder goed uit te kunnen voeren. We zijn hier geen voorstander van.

De accountant heeft aangegeven dat de realisatiekracht niet in lijn is met de ambitie en deze steeds verder uit elkaar gaat liggen.

Ook worden er zorgen geuit of de gestelde ambities binnen de beschikbare capaciteit vallen. We denken dat het van belang is om hier goed naar te kijken en wat we hieraan gaan doen en onszelf ook de vraag moeten stellen of we onze ambities omlaag moeten bijstellen of faseren.

Met betrekking tot het sociaal domein hebben wij een paar vragen

Plaatsing binnen de pleegzorg, deze prestatie-indicator staat op groen, hoewel 67% best laag is. Wij maken ons zorgen over de landelijke tred over de tekorten van pleegouders en die informatie opvragen. Hoe gaan we hierop anticiperen zodat we hier geen daling in gaan zien maar juist een stijging?

We maken ons eveneens zorgen over de kwaliteit van de ondersteuning binnen maatwerkdienstverlening 18 -, dit is met 20% gedaald, wat gaan we met dit signaal doen? Welke stappen gaan we zetten? Daling zien we terug inzake de wachttijd. overbruggingszorg ingezet is wel tevredenheid.

In de huidige tijden gaat het veel over inflatie, hoge energiekosten, armoede en terecht, mijn vraag is dan ook is de gemeente bereidt om de opbrengsten bij invordering, dus de aanmaningskosten en de dwangbevelen in situaties van armoede achterwege te laten?

In de jaarrekening komt ook de communicatie naar voren, maar als we proberen iets te vinden via de website dan komen we nooit uit bij het juiste onderwerp. En dit punt zal op meerdere onderdelen voor een achterstand zorgen, het bemoeilijkt namelijk het aanvragen van subsidies, informatie over toeslagen of zelf het vragen van hulp bij schuldhulpverlening. De gemeente geeft aan dat hulp moeilijk wordt geaccepteerd, maar als een inwoner zelf hulp zoekt en schuldhulpverlening intoetst in de zoekbalk krijgt men als eerste hit de cv Jeroen Dijsselbloem. We lopen hier al een tijd tegenaan en nu toch het dringende verzoek kan hiernaar gekeken worden want dit is niet digitoegankelijk?

Tenslotte wil ik stilstaan bij dier, klimaat en natuur.

In juni tikte de gemiddelde wereldwijde temperatuur afgerond 1.5 graden celsius hoger aan. Tegelijkertijd is de hoeveelheid zee-ijs op Antarctica gedaald tot een extreem laag niveau.

2023 is dus een rampjaar voor klimaat. Hebben we dat allemaal scherp?

Met die context begrijpen wij helemaal niks van de rood-geel-en-groene bolletjes bij de indicatoren.

De CO2 uitstoot is in 2021 (de klimaatcijfers lopen altijd 2 jaar achter) gestegen ten opzichte van 2020! De beoordeling: een geel bolletje. Hoezo dan?
1. Het klimaatplan gaat nog uit van te slappe doelen,

2. We liepen al achter op de doelstellingen, en

3. Dan hebben we ook nog een stijging in plaats van een daling.

Dit bolletje had hartstikke rood moeten zijn.

Net als het bolletje van het klimaatplan. “Achterstand in verduurzamen eigen organisatie blijft”, is de toelichting. Evenals mobiliteit, maar de eigen organisatie moet toch wel het makkelijkst aan te pakken zijn. Dit had gewoon rood moeten zijn.

Crisis die we erkennen zien we hier niet in terug, is dit een politiek oordeel of een numeriek oordeel?

De groep van mensen die zich onveilig voelt door gevaarlijke stoffen en luchtverontreiniging is met bijna 10% gegroeid en is hoger dan begroot. Waarom dan toch een geel bolletje?

Ik ga verder,

Het aantal soortgroepen neemt af.

Amfibiën en libellen doen het weliswaar goed, maar dagvlinders en broedvogels laten een negatieve trend zien. Een instortend ecosysteem zal altijd gepaard gaan met soorten die profiteren. Het gaat daarom om het geheel, en dat ziet er niet best uit: Een afname van het aantal soortgroepen is een rood signaal.

Dan het aandeel restafval, dat loopt al achter op landelijke doelstellingen, is slechter geworden, en nu ook meer dan begroot. En dan toch een geel bolletje.

Hoe kan het toch steeds weer zo gebeuren dat wij het gevoel krijgen dat de urgentie nog steeds niet doorgedrongen is tot de organisatie.

Afsluitend,

wij hebben op ons stemkastje geen geel bolletje. Daarom zijn we nu geneigd om het goede voorbeeld te geven, en op de rode knop te drukken als resultaat onvoldoende is.

Stemadvies:

Negatieve grondhouding, naast de fouten die we al hadden nagevraagd, hebben we zojuist weer fouten geconstateerd en twijfelen wij over de juistheid van de jaarrekening daarnaast zijn we het op bepaalde punten niet eens met de resultaten.