Fossiel­vrije reclame


en onze strijd voor norm­ver­an­dering in de openbare ruimte

In 2024 stelden wij een initiatiefvoorstel op om fossiele reclame in de openbare ruimte te weren. GL, PvdA en Volt dienden het voorstel mee in.

Helaas kon dit voorstel niet op een meerderheid van steun rekenen.

Waarom willen wij dit? Hoe hebben we het aangepakt? En waarom is het toch niet gelukt?

Waarom willen we dit?

Er is een klimaatcrisis. Eindhoven benoemt dat ook expliciet in het bestuursakkoord. Daaruit volgt de plicht om onze bijdrage te leveren om verdere klimaatverandering te voorkomen.


Technologische oplossingen zijn het probleem niet. De grootste uit uitdaging is om (consumptie)gedrag aan te passen. Hoe verleid je mensen om klimaatvriendelijk te consumeren?

Dat doe je door op z'n minst op te houden met mensen te verleiden het tegenovergestelde te doen. Dat was de conclusie van gedragswetenschappers in hun rapport aan minister Jetten. Fossielereclame werkt ondermijnend aan klimaatbeleid en een verbod is essentieel in een pakket van klimaatmaatregelen.

Het liefst regelen we landelijk, maar zolang het niet zo ver is, moeten we lokaal beginnen.


Hoe hebben we dit aangepakt?


In 2022 hebben we technische vragen gesteld over de situatie in Eindhoven. We vonden het opmerkelijk dat de reclamecontracten lang doorliepen, en besloten door te vragen wanneer die dan waren afgesloten.

Gaandeweg werd duidelijk dat ondanks dat SP en GL (nog voordat PvdD in de raad zat) een motie hadden ingediend voor o.a. fossielvrije reclame er langlopende contracten zijn aangegaan met de exploitanten zonder beperkingen. Daarna werd een brief gestuurd met de mededeling dat er nog geen beleid was over de reclame-uitingen.

Om boven water te krijgen hoe dat heeft kunnen gebeuren stelden we naast schriftelijke vragen ook mondelinge vragen. Maar daar werd een echt antwoord opnieuw ontweken.


Voor het zomerreces van 2023 hebben we een informatie-avond georganiseerd voor raadsleden met de sector.


In het najaar van 2023 zijn we begonnen aan het opstellen van het initiatiefvoorstel. Rond die tijd verschenen ook veel nuttige publicaties die nogmaals onderstreepten dat de kans groot is dat het juridisch allemaal mag. Zekerheid is er niet, want het is no niet eerder zo aangepakt.


Begin 2024 hebben we het ingediend en debat over gevoerd. Omdat D66 nog veel vragen had vroegen zij uitstel tot na het meireces. Uiteindelijk dienden zij amendementen en moties in die dermate destructief waren voor het plan, dat wij tegen hun voorstellen hebben gestemd. Waarna D66 tegen het initiatiefvoorstel heeft gestemd.


En waarom is het toch niet gelukt?