Blijf van mijn dier


Opvang voor dieren bij huiselijk geweld

10 mei 2023

Op dit moment is huiselijk geweld een van de meest omvangrijke vormen van geweld in onze samenleving. Van de totale Nederlandse bevolking tussen de 18 en 70 jaar, is 45 procent ooit slachtoffer geweest van enige vorm van fysiek, seksueel of psychisch geweld in huiselijke kring. Ieder jaar worden er ruim 63.000 gevallen bij de politie gemeld. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal slachtoffers. Ieder jaar maken zo’n 13.000 slachtoffers in Nederland gebruik van de vrouwenopvang1.

Helaas heeft het geweld vaak ook een slecht einde, iedere acht dagen wordt er een vrouw vermoord in Nederland. Hierbij is vaak de partner of ex-partner de dader. Het gros van deze vrouwen wordt gedood als zij de relatie wil beëindigen of heeft beëindigd, echter was er ten tijde van de relatie al sprake van gewelddadig gedrag.

In Nederland bezit meer dan de helft van de huishoudens een huisdier. In het gros van deze huishoudens betreft het een hond of een kat.2 Als je naar deze cijfers kijkt dan kan je de conclusie trekken dat in een groot deel van de gevallen van huiselijk geweld er in dat huishouden ook een huisdier aanwezig zou kunnen zijn.

De invloed hiervan is enorm, niet alleen kan het huisdier zelf onderworpen worden aan geweld, maar ook kan het dier als machtsmiddel worden ingezet. De (ex-)partner kan dreigen het huisdier iets aan te doen of het huisdier al mishandelen om zo de partner te raken die van het huisdier houdt. Zowel het huisdier als de vrouw zijn slachtoffer in een dergelijke situatie.

Helaas blijkt ook uit gegevens dat vrouwen, die zich in huiselijk geweldsituaties bevinden, langer in deze situatie blijven omdat ze hun huisdier niet achter willen laten. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld met huisdieren gemiddeld 52 weken later hulp zoekt dan vrouwen zonder huisdieren.3

De hoofdredenen hiervan zijn:

-De vrouw wil het huisdier niet achterlaten uit vrees voor geweld tegen het huisdier;

-Ze kan het huisdier nergens anders onderbrengen en niet meenemen naar de vrouwenopvang.

-

Mocht een vrouw toch vluchten dan wordt veelal het huisdier als chantagemiddel gebruikt. Er zijn incidenten waarbij vrouwen terug zijn gekeerd naar hun huis vanwege het huisdier en dit tot desastreuze gevolgen heeft geleid.

Voorstel

We verzoeken daarom het college om:

  1. Een pilot “Blijf van mijn dier” voor de duur van een jaar te starten waarbij er een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Mendoo wordt gesloten conform eerdergenoemd actieplan, zodat de opvang van huisdieren wordt geregeld in huiselijk geweldsituaties en hiermee te starten in Q3 2023;
  2. Op termijn onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een noodopvang en een diertoegankelijke vrouwenopvang en de raad hierover te informeren in Q2 2024;
  3. De kosten hiervan te dekken uit het programma Sociaal Domein, 6.81 Geëscaleerde zorg (eventueel te voldoen met Decentralisatie-uitkering Vrouwenopvang).


Status

Aangenomen

Voor

Tegen