Speer­punten van PvdD Eindhoven


Wij komen op voor de bescherming van de levensvatbaarheid, diversiteit en schoonheid van de aarde, beginnend in Eindhoven. Dit zijn onze speerpunten voor de komende raadsperiode:

  • Eindhoven roept de klimaat- en natuurcrisis uit en is uiterlijk in 2030 klimaatneutraal.
    Er komt een ambitieus klimaatplan met bijbehorend budget. Er komen concrete, afrekenbare tussendoelen en snelle bijstelling als die doelen niet gehaald dreigen te worden. Ook wordt er een biodiversiteitsherstelplan opgesteld.
    Lees meer over de biodiversiteitscrisis en klimaatcrisis in samenhang aanpakken

  • Dieren tellen mee! Daarom komt er meer aandacht voor de opvang van en de ruimte voor huisdieren en in het wild levende dieren.
    Eindhoven zorgt voor een passend budget voor de opvang van zwerfdieren, voor het vervoer en de opvang van in het wild levende dieren die ziek of gewond zijn, en voor de uitvoering van het eigen dierenwelzijnsbeleid. Naast honden en katten moeten ook vogels, knaagdieren en konijnen binnen de gemeente opgevangen worden. Op plekken waarvan bekend is dat er vaak dieren zoals kippen en konijnen worden gedumpt, plaatst de gemeente borden die dit ontmoedigen en diervriendelijke oplossingen aandragen.
    Lees meer over bescherming voor alle dieren

  • Eindhoven beschermt de natuur! De gemeente vergroent straten, tuinen en daken en gebruikt geen gif. Bomenkap wordt aan banden gelegd.
    Om Eindhoven leefbaar te houden koesteren we het bestaande groen. Bij aanleg van nieuwe woonwijken of bedrijventerreinen wordt altijd evenredig extra groen aangelegd. Bij de renovatie of aanpassingen van wijken wordt er meer groen aangelegd. In het groen wordt niet gebouwd.
    Lees meer over het koesteren van onze natuur

  • Eindhoven doet er alles aan om wonen prettig en betaalbaar te maken. In de wooncrisis is geen plaats voor huisjesmelkers en speculanten.
    Er komen meer betaalbare woningen: fors meer sociale huurwoningen en meer betaalbare middenhuur. Ook komen er (nieuwe) plannen voor betaalbare koopwoningen. Er komen regels voor goed verhuurderschap. Verhuurders moeten een verhuurdersvergunning met een beperkte geldigheid aanvragen. Wanneer zij niet voldoen aan de regels voor goed verhuurderschap, raken zij die vergunning kwijt. Er komen maatregelen tegen speculatie met woonruimte en leegstand, zoals een zelfbewoningsplicht en een leegstandverordening met sancties. De gemeente past opkoopbescherming toe waar het mag, om zo beleggers uit de wijken te weren. We stellen een maximum aan het aantal panden dat een individu of onderneming in een gemeente mag bezitten.
    Lees meer over wonen en bouwen
  • In Eindhoven is iedereen vrij om zichzelf te zijn. Inclusiviteit wordt gekoesterd. Discriminatie en racisme worden hard aangepakt.
    Eindhoven treedt met kracht op tegen discriminatie en komt met een plan om institutioneel racisme uit te bannen. Ook zorgt Eindhoven dat aangifte doen bij discriminatie laagdrempeliger wordt om zo de aangiftebereidheid van slachtoffers te vergroten. Dit doen we onder andere door sensitiviteitstraining over bijvoorbeeld racisme en LHBTQIA+-onderwerpen bij de politie. De gemeente doet geen zaken met (en verleent geen subsidies aan) organisaties die discrimineren en uitsluiten.
    Lees meer over gelijke kansen voor iedereen

  • De gemeente stimuleert stadslandbouw voor het produceren van biologisch en plantaardig voedsel. In elke wijk een buurtmoestuin!
    Lokaal, duurzaam, biologisch en plantaardig voedsel is belangrijk voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Eindhoven stimuleert duurzame en diervriendelijke stadslandbouw. In elke buurt wordt een buurtmoestuin gerealiseerd, dit is niet alleen goed en gezond, maar kan ook nog eens een sociale functie hebben en mensen bij elkaar brengen!
    Lees meer over gezond en duurzaam voedsel

  • Fietsers en voetgangers op één en de auto is te gast. Duurzaam openbaar vervoer krijgt prioriteit. Het centrum wordt autovrij.
    De gemeente investeert fors in snelle, veilige en groene wandel- en fietspaden. Vrijliggende fietspaden en ongelijkvloerse kruisingen bij drukke wegen hebben de voorkeur, maar niet ten koste van bomen en groen. Fietsers hebben altijd voorrang op rotondes en kruisingen met autowegen. In het centrum zijn auto’s niet meer welkom, de bereikbaarheid naar en binnen het centrum worden vergroot voor voetgangers en fietsers.
    Lees meer over ruim baan voor voetgangers en fietsers

  • Het raadgevend referendum kan worden ingezet bij belangrijke besluiten, zoals grote bouwprojecten. Ook maken we wijkreferenda mogelijk.
    Lokale democratie is belangrijk, inwoners worden meer betrokken. Naast het versterken van lokale initiatieven en het tijdig en zichtbaar aankondigen van plannen waar vergunningen voor nodig zijn is het van belang dat inwoners bij belangrijke besluiten kunnen laten weten hoe zij hierover denken. Daarom komt hierbij een raadgevend referendum, waarbij inwoners hun stem hierover kunnen laten horen. Dit wordt ook mogelijk op wijkniveau.
    Lees meer over sterke lokale democratie

  • Eindhoven wordt een schonere stad met een goede luchtkwaliteit, zonder zwerfvuil en ongewenst reclamedrukwerk in de brievenbus.
    Uiterlijk in 2030 is Eindhoven afvalvrij: alle producten en grondstoffen worden hergebruikt. Het gebruik van nieuwe grondstoffen is ten minste gehalveerd. Hiervoor ontwikkelt de gemeente een kringloopstrategie.
    Lees meer over stop de vervuiling!

  • Eindhoven werkt op geen enkele wijze mee aan de uitbreiding van Eindhoven Airport. Het aantal vluchten moet krimpen.
    De uitstoot van broeikasgassen en onder meer fijnstof, alsmede geluidshinder en verstoring van natuur in en rond Eindhoven moet vele malen minder. Daarom zal het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport krimpen en werkt de gemeente niet mee aan uitbreidingsplannen.
    Lees meer over mobiliteit en bereikbaarheid

Wij staan voor: