Raadsvragen: Stop Femicide!
Indiendatum: 10 aug. 2024
Inleiding
In de afgelopen maanden zijn er al twee gevallen in Eindhoven, die bij ons bekend zijn, van femicide.
Tijdens het bespreken van het beleidskader veiligheid, zijn er ook technische vragen gesteld over femicide. Er werd toen aangegeven “dat de politie veel aandacht heeft binnen de eenheid en hier ook op wordt gestuurd. Voor de aanpak daarvan is een stevig verankerde band met ketenpartners (VeiligThuis, OM, Reclassering, Veiligheidshuizen enzovoort).”
Inmiddels is er ook landelijk een plan van aanpak “Stop Femicide!” gepresenteerd.
Wij hebben een aantal vragen met betrekking tot het stoppen van femicide:
- Kan concreet worden aangegeven wat de ketenpartners doen om femicide te stoppen en hier aandacht voor te vragen? Kan hier anders ook een informerende avond voor worden georganiseerd als wij dit agenderen?
- Gaat het college aansluiting zoeken bij het landelijk plan van aanpak?
- Binnenkort wordt door Stichting Open Mind een reizende expositie georganiseerd. Deze expositie alarmeert, informeert en geeft een gezicht aan slachtoffers van dodelijk (ex-)partnergeweld tegen vrouwen en een stem aan hun nabestaanden. De expositie zal op 13 plaatsen worden tentoon gesteld. Is de gemeente Eindhoven bereid om deze expositie ook ten toon te stellen en hierover met hen in contact te treden?1 Zoniet wat is de reden hiervan en is men bereid om in de toekomst dit eventueel wel ten toon te stellen?
Indiendatum:
10 aug. 2024
Antwoorddatum: 10 sep. 2024
Antwoord van burgemeester en wethouders
1. Kan concreet worden aangegeven wat de ketenpartners doen om femicide te stoppen en hier aandacht voor te vragen? Kan hier anders ook een informerende avond voor worden georganiseerd als wij dit agenderen?
De aanpak van femicide is geïntegreerd in bredere programma's van huiselijk geweld. Als gemeenten hebben we beleid ontwikkeld op de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties met een scope van 0 tot 100 jaar. Binnen deze scope vallen thema’s als kindermishandeling, stalking, ouderenmishandeling, partnergeweld en ook femicide. Voor de aanpak van femicide wordt intensief samengewerkt met betrokken partners waaronder Veilig Thuis, politie, OM, gemeente en sociale wijkteams.
Een aantal concrete voorbeelden van activiteiten van ketenpartners in de aanpak van femicide worden hieronder benoemd en toegelicht.
• Expertisegroep stalking en intieme terreur
Veilig Thuis Oost-Brabant heeft al een aantal jaren een expertisegroep stalking en heeft sinds kort een expertisegroep intieme terreur opgericht met als doel de expertise op dit thema te vergroten en de werkwijze ten aanzien van dit thema te verbeteren. Om het risico op femicide te verkleinen, is het belangrijk dat signalen die wijzen op een verhoogd risico op een dodelijke afloop (waaronder intieme terreur en zware stalking) tijdig worden herkend.Daarnaast is Veilig Thuis Oost-Brabant aangesloten bij een landelijke werkgroep ‘intieme terreur’ om visie, kennis en de aanpak van intieme terreur verder te ontwikkelen.
• Uniforme werkwijze politie rondom geweld in afhankelijkheidsrelaties
In de werkwijze van de politie Oost-Brabant bij huiselijk geweld en stalking is de aanpak van femicide en intieme terreur meegenomen.
• Het verkennen van de mogelijkheden om de inzet van het instrument ‘tijdelijk huisverbod’ te verruimen
Een tijdelijk huisverbod kan als effectief hulpmiddel worden ingezet bij ex-partner stalking (één van de rode vlaggen bij femicide). We bereiden daarom een pilot voor met als doelstelling het optimaliseren van de inzet van het tijdelijk huisverbod door het te combineren met passende systeemgerichte hulpverlening voor alle betrokkenen (zowel slachtoffers als plegers). Een belangrijk onderdeel van de pilot is de inzet van een effectieve plegeraanpak (opvang, begeleiding en outreachende hulpverlening) met inzet van specifieke expertise op het gebied van plegerinterventie en -hulpverlening. Eind 2024 vindt besluitvorming plaats over de pilot.
U kunt via de griffier een verzoek doen voor het organiseren van een raadsinformatieavond over dit thema.
2. Gaat het college aansluiting zoeken bij het landelijk plan van aanpak?
Het landelijke plan van aanpak ‘Stop Femicide!’ is recent gepresenteerd en richt zich heel specifiek op het voorkomen van dodelijk geweld tegen vrouwen waarbij de pleger een (ex-)partner of familielid is. Met ons gemeentelijk beleid sluiten wij aan bij de relevante pijlers van dit plan, waarbij we ons focussen op die gebieden waar we directe invloed kunnen uitoefenen. We richten ons op het duurzaam stoppen van ex-partner geweld (o.a. door verbetering van de plegeraanpak), versterken van de hulpverlening (d.m.v. systeemgerichte hulpverlening) en het inzetten van effectieve interventies (zoals de optimalisering van het tijdelijk huisverbod).
3. Binnenkort wordt door Stichting Open Mind een reizende expositie georganiseerd. Deze expositie alarmeert, informeert en geeft een gezicht aan slachtoffers van dodelijk (ex-) partnergeweld tegen vrouwen en een stem aan hun nabestaanden. De expositie zal op 13 plaatsen worden tentoongesteld. Is de gemeente Eindhoven bereid om deze expositie ook ten toon te stellen en hierover met hen in contact te treden? Zo niet, wat is de reden hiervan en is men bereid om in de toekomst dit eventueel wel tentoon te stellen?
Eindhoven heeft de tentoonstelling ‘Femicide’ van 1 tot 22 april 2025 bij Stichting Open Mind gereserveerd. De voorbereiding, planning en het activatieplan zijn bij Lumens belegd en worden in de komende maanden verder opgepakt.
In 2022 heeft Eindhoven ook al de tentoonstelling ‘WIJ doorbreken de cirkel van geweld’ van Stichting Open Mind naar de stad gehaald. Met deze tentoonstelling, die op het Stationsplein werd getoond, hebben we huiselijk geweld en kindermishandeling onder de aandacht gebracht en bespreekbaar willen maken. Het liet via getuigenissen zien hoe de rol van de omgeving belangrijk kan zijn in het doorbreken van de cirkel van geweld. Het naar Eindhoven halen van de tentoonstelling ‘Femicide’ vormt hierop een goede verdieping en passend vervolg.
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Raadsvragen: Pride Parade Paarden
Lees verder
Raadsvragen: Procedures?
Lees verder