Boys get sad too


7 november 2023

Ik denk ongeveer anderhalf jaar geleden dat ik een filmpje op social media tegenkwam. Er werd mannen gevraagd wat doe je als je het zwaar hebt, verdrietig bent of ergens mee zit? Het antwoord van het gros was….niks, hoezo? Kan ik dan met iemand erover praten? Nee dat wist ik niet, zelfs niet met eigen vrienden of kennissen. Een simpel filmpje, maar erg verdrietig om te zien. De algoritmes werken tegenwoordig erg goed op social media, want een tijdje terug kwam ik op een pagina van een jongen die in Engeland een merk is gestart met de naam Boys get sad too, om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van mannen. In Engeland plegen namelijk iedere week 84 mannen zelfmoord en wordt het topic mentale gezondheid van mannen vaak verwaarloosd en over het hoofd gezien.

Ik schrok hiervan, en ging kijken hoe de cijfers in Nederland waren want ja je hoort het wel vaak maar is het ook zo. Ook in Nederland bleek het aantal zelfdodingen onder mannen enorm te zijn en zelfs meer dan 2 keer zo hoog als bij vrouwen. En ik was nog het meest verbaasd over op welke leeftijd zij het meeste een eind aan hun leven maken, dat was tussen de 50 en 60 jaar. Hier is weinig aandacht voor.

Een van de redenen waarom het wellicht vaak een onderbelicht onderwerp is, is omdat mannen minder pogingen ondernemen. Zij hanteren namelijk vaker een dodelijkere methoden en slagen meestal in een keer.

De reden waarom mannen vaker zelfmoord plegen heeft diverse oorzaken, mannen zoeken geen hulp bij problemen, staan negatiever tegenover psychologische hulp. Ze kroppen gevoelens op. En het beeld leeft nog steeds dat mannen niet gevoelig horen te zijn, maar sterk. Totdat ze verdrinken in hun eigen problemen…..

Daarnaast speelt ook mee dat mannen meer moeite hebben met andere levensfases, dit verklaar ook waarom mannen op oudere leeftijd meer zelfmoord plegen, in die leeftijdsfase raken mannen veelal een baan kwijt, gaan scheiden of krijgen gezondheidsproblemen en zij kunnen daar moeilijker mee omgaan (ze missen een doel in het leven)

Het is van belang dat we daarom specifieke preventieacties opstellen gericht op de man. Waarbij we focussen op wat voor hen belangrijk is en hoe we hen het beste kunnen helpen. Dat we afstappen van het stigma dat mannen geen emoties mogen tonen en niet over hun problemen kunnen of mogen praten. Dat we de drempel voor hen verlagen om hulp te zoeken en waarbij we ook focussen op de verschillende leeftijdsgroepen ligt. En we onze acties oprichten vanuit de overtuiging die mannen hebben. (hoe is het om man te zijn). Daarom mijn oproep die mede is ingediend door Volt en Ouderen Appel om aan de slag te gaan met de mentale gezondheid voor mannen, laten we hier in Eindhoven de juiste stap zetten zodat we hier de gewenste verandering in teweeg kunnen brengen.