City Deal


7 november 2023

Gezondheid, we vinden gezondheid allemaal belangrijk, maar we zien ook dat het moeilijk is om hier veranderingen in teweeg te brengen. Uit cijfers blijkt dat de druk de komende jaren op de zorg toeneemt, het aandeel obesitas weer groeit, diabetes en dementie ook en zo kan ik wel doorgaan.

In de Citydeal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving werken meerdere gemeente en organisaties aan een goed voedselaanbod dat essentieel is voor een gezonde en duurzame toekomst. Het voedselaanbod moet in 2030 overwegend gezond en duurzaam zijn, vooral in kwetsbare wijken, rond scholen en openbare gebouwen. Zij werken in 3 lijnen die elkaar kunnen versterken waarbij als eerste de partners werken aan een verandering van de voedselomgeving dus de fysieke omgeving, daarnaast om digitale voedselomgeving positief te beïnvloeden. De tweede lijn is om stapsgewijs het eetpatroon te veranderen en in de derde lijn houden partners bezig met het vergoten van het aandeel lokaal voedsel. Door het stimuleren van het vraag en aanbod naar lokaal voedsel kan men meer bijdragen aan bewustzijn van waar ons voedsel vandaan komt maar heel belangrijk ook zorgen voor een lagere kostprijs waardoor ook mensen met een lager inkomen vers voedsel uit de regio kunnen kopen.

In Eindhoven proberen we ons ook in te zetten voor een gezonde en duurzame voedselomgeving door middel van de gezondheidsnota, GALA en bijv ook de STAP naar gezonder. De wethouder gaf aan dat er binnen ons huidig gezondheidsbeleid aandacht is voor de gezonde leefomgeving en daarom geen urgentie ziet om aan te sluiten.

Wij zien die urgentie wel, aangegeven is dat we namelijk 3 extra gezonde levensjaren in 2030 willen, dan zouden we ook alles moeten aangrijpen dat hiervoor kan zorgen. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als binnen de citydeal al mooie ideeën ontstaan of initiatieven zijn, of waaruit naar voren komt van projecten die niet geslaagd zijn zodat je weet dat je die al niet hoeft toe te passen. En niet de minste steden zijn al lid van de citydeal zoals Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en daarnaast ook de ministeries van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit, Volksgezondheid (welzijn en sport) en binnenlandse zaken. Het college ziet ook altijd graag geld uit Den Haag komen en ook hier kan de citydeal aan bijdragen.

We zijn als Eindhoven verbonden aan zoveel samenwerkingsverbanden met andere gemeentes, maar als het om onze gezondheid gaat dan is de urgentie er niet. Daarom verzoek ik middels deze motie om ons aan te sluiten bij de citydeal zodat we ook echt De Stap naar gezonder maken.