Infor­meren en Parti­ci­peren


28 november 2023

Diagnostiek voor u, Fuutlaan, Mozaiekgebouw, Snelfietspad, Mainelaan, zomaar wat projecten waarbij inwoners vinden dat de participatie niet goed is gegaan. Maar ook projecten waarbij de participatie door verschillende partijen is uitgevoerd.

De ontevredenheid bij inwoners proberen we nu mede te ondervangen met de nieuwe verordening. En hiervoor heeft het college op diverse manieren input voor opgehaald, wat ontzettend goed is.

De afgelopen tijd hebben dhr Brokman, mevr Stijntjes en ik het ook over de vraag gehad hoe kunnen we nou ergens of wellicht voor een gedeelte voorkomen dat inwoners steeds hierover vallen. We hebben wat gesprekken gevoerd, maar ook informatie verder opgehaald. En iets wat steeds naar voren kwam was, dat vaak ook iemand anders verantwoordelijk is voor de participatie, dus een initiatiefnemer die een omgevingsvergunning aanvraagt en deze niet verplicht is om een participatieproces te starten. Het niet doen van participatie of een niet deugdelijk participatietraject is tevens ook geen grond is voor afwijzing. Met daarbij de kanttekening dat als we het als raad zouden terugsturen naar de initiatiefnemer, omdat de participatie niet goed is, dit bij de Raad van State van tafel wordt geveegd. De gemeente kan wel advies geven aan iemand om participatie te doen, maar er zit verder geen verplichting.

Voor heel veel inwoners is niet duidelijk wie wanneer dan eigenlijk verantwoordelijk is en denken veelal dat de gemeente hier op aangesproken moet worden, wat dan eigenlijk niet terecht is. Dit zorgt ook voor minder vertrouwen door de inwoners in de overheid en dat is niet goed.

Wij vinden het daarom belangrijk dat deze informatie duidelijker wordt gemaakt en gecommuniceerd naar onze inwoners. Waarbij een korte uitleg wordt gegeven wanneer de gemeente nou verantwoordelijk is voor de participatie en wanneer een initiatiefnemer en wat de verplichtingen van deze partijen zijn, maar ook wat als ze hier niet aan voldoen.

Als we op de website van de gemeente een tabje participatie plaatsen of via het zoekscherm bij participatie meteen op een helder leesbaar stuk hierover uitkomen en nog een verwijzing hiernaar in de nieuwe verordening doen dan wordt het voor de inwoners een stuk duidelijker hoe het zit. Wellicht zou hier ook nog meer informatie op diverse kanalen over verspreidt kunnen worden.

Want als ik nu kijk en zoek op participatie op de website dan is alles opgeknipt in stukjes, scans en links waar men op moet klikken, dat is niet werkbaar en zorgt niet voor een helder en duidelijk verhaal.

Deze motie wordt mede ingediend door: LPF, Ouderen Appel en SP.