Bijdrage: Raads­voorstel begro­tings­wij­ziging bij inzet op econo­mische trans­for­ma­tie­opgave binnenstad, wijk­cen­trum­ge­bieden en radialen


6 februari 2024

Als echte Eindhovenaar en ook nog iemand die in het centrum werkt en hier vlakbij woont, zie ik soms de ontwikkelingen in de binnenstad met lede ogen aan. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Ben je een paar weken niet in het centrum geweest dan is alles weer anders. Dit geldt eveneens voor alle andere winkelgebieden. Daarom kan ik ook niet wachten tot we de detailhandelsvisie gaan bespreken later dit jaar. We vinden het daarom wel een goede ontwikkeling dat we geld uittrekken voor het aantrekkelijker maken van de binnenstad, wijkcentrumgebieden en radialen. We zijn niet voor consumeren, maar wel voor plekken waar men kan genieten van de stad, men zich kan ontplooien en waar nodig de ruimte heeft om zich duurzaam in zijn levensbehoefte te voorzien, en hiermee bedoel ik levensbehoefte dus geen overconsumptie. Zo ook voor de ondernemers, die ook een levensbehoefte hebben en hierin moeten voorzien. Gelijk hebben we dat we proberen in te spelen op fysieke plekken met uniek aanbod en persoonlijke services, alles beter dan dat we zelf rotzooi over laten komen uit China.

Ik lees in een van de stukken “kleinschalig ondernemerschap zorgt voor de prettige eigenheid, dynamiek en balans in het straatbeeld”. Ik kan het zelf niet beter zeggen. Geld hieraan besteedt lijkt ons dan ook geen weggegooid geld, waarmee je zou kunnen zeggen dat we akkoord gaan met deze begrotingswijziging. Echter is het de vraag of we hiermee de problemen gaan oplossen? Want waar komen die problemen nu vandaan, hoe komt het dat een kleinschalige ondernemer geen poot heeft om op te staan in bepaalde plekken in Eindhoven en er een continu wisseling plaatsvindt waarbij grote ketens de overhand hebben? Waarbij als we zo doorgaan de helft van het winkelgebied in het centrum uit restaurants bestaat, waar we er al zoveel van hebben.

Pik je de signalen op dan komen we al gauw uit bij de prijzen die gevraagd worden voor de huur van de panden. Zelfs als gemeente vragen we voor een pand 51.000 euro aan huur per jaar.

Welke ondernemer wil zich nu in een pand vestigen als hij voor 145 m2 83.000 euro per jaar aan huur moet betalen, je staat dan eigenlijk al met 1-0 achter. Investeringsmaatschappijen kopen op en verhuren alles weer voor enorme bedragen. Nu ben ik geen vastgoedspecialist of makelaar dus wellicht gaat de wethouder aangeven dat ik het bij het verkeerde eind heb, maar voor mijn gevoel blijft het zo pompen in een bodemloze put, alle subsidies ten spijt. Daarom het dringende verzoek om te kijken wat voor uitweg kunnen we hier vinden of kunnen we op zijn minst nagaan in hoeverre de huurprijs hier een significante rol in speelt. Wij begrijpen dat het moeilijk is en we hierin niet alles kunnen bepalen, maar hier heb ik wel het vertrouwen in de wethouder dat er een oplossing voor mogelijk is.

Dan even teruggaande naar het raadsvoorstel zelf. Ik mis hier de verdere uitwerking, welke keuzes gaan we nu precies maken? Er wordt verwezen naar eerdere uitwerkingen, maar dat zijn kaders en opsommingen van uitvoeringen van wat we kunnen doen. Gelukkig heeft de griffie de eerdere collegebrief, bijlagen en plan van aanpak toegevoegd zodat we de verdere aanvullingen van het raadsvoorstel direct terug konden vinden. Dank daarvoor en ook voor jullie behandeladvies want deze sluit verder goed aan bij onze vragen dus daarom ook de vraag waar de motivatie van de 1 miljoen is vanuit de reserve? Investeringen in wijkeconomie en winkelcentra en klein ondernemerschap te stimuleren is te vaag, kan dit niet verder uitgesplitst en onderbouwd worden in het raadsvoorstel, dit geldt ook voor de uitvoeringskosten van 58.000 euro? Graag uw reactie hierop. En last but not least is het mogelijk om hiervoor ook middelen verder aan te wenden mbt duurzaamheid zodat de ondernemers hier verder in kunnen investeren. Dit naast de subsidieregeling voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Immers we moeten allemaal de kant van duurzaamheid op en in het financieel dagblad lees ik vaak, ondernemers willen wel, maar weten niet hoe en de regelgeving is niet duidelijk. Nu we toch bezig zijn, lijkt dit een uitstekende kans om hier ook slagen in te slaan want daar houdt de wethouder van.

Gelet op de middelen die we de komende jaren gaan aanwenden met het gegeven dat alles in rap tempo veranderd, lijkt het ons wenselijk om op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkelingen zodat we waar nodig bij kunnen sturen. Hopelijk kan de wethouder in deze informatiebehoefte voorzien.

Dank u wel.