Sociale Stad


31 oktober 2023

Het stuk volksgezondheid is niet heel groot. Dus ik ging eens rondkijken naar de topics die wij belangrijk vinden; mentale gezondheid en voeding. Nu zit ik anderhalf jaar in de raad en ben ik natuurlijk al wel een en ander tegengekomen, maar nu ik alles afging schrok ik toch van de hoeveelheid documenten/plannen die er zijn. Ik kwam Vitaal in Brainport/De Stap tegen, GALA, de gezondheidsnota, Eindhovens preventieakkoord, mentale gezondheid ontwikkelplan en dan nog een deelakkoord mentale gezondheid. Ja sommige zijn onderdeel van elkaar, maar dit zou toch eenvoudiger moeten, niet alleen voor de ambtenaren, voor ons, voor alle partijen die erbij betrokken zijn, maar ook voor de inwoner, hoe kijkt de wethouder hier tegenaan?

Tijdens de inspreekavond was er een duidelijke oproep om de luchtkwaliteit te verbeteren, dit topic raakt meerdere taakvelden, maar valt ook onder volksgezondheid en wordt benoemd in GALA en de gezondheidsnota? De enkele verwijzing naar Schone Lucht Akkoord lijkt me hier niet meer afdoende en we moeten concrete stappen gaan zetten.

Met betrekking tot een andere gezondheid die op basis van voeding vroeg ik me af hoe de status is van hetgeen in de gezondheidsnota wordt vermeld over het eten van vooral plantaardig en weinig dierlijke producten? Vorig jaar hebben wij onze motie ingetrokken om u respijt te geven, graag zou ik een update willen ontvangen?

Daarnaast hebben diverse gemeentes en ook ministeries zich aangesloten bij de Citydeal gezonde en duurzame voedselomgeving om de voedselomgeving in 2030 overwegend gezond en duurzaam te maken. Hoe staat de wethouder hier tegenover, ziet hij dit als een goede toevoeging om om lokaal voedselbeleid te versterken en zo bij te dragen aan de voedseltransitie in samenwerking met andere gemeentes, organisaties en ministeries?

Tijdens het inspreken waren er ook mensen van House of inner strenght, hoe staat de wethouder hier tegenover en ziet hij ruimte om hierin tegemoet te komen?

Bij de inkomensregeling mbt de effectenindicatoren blijven de cijfers continu gelijk, ik had hier technische vragen over gesteld maar kreeg een antwoord dat van toepassing was op de prestatieindicatoren en er was te weinig tijd om hier nog op in te spelen dus wellicht kan de wethouder aangeven waarom er geen inzet wordt gepleegd om de komende jaren de instroom voor de uitkering participatiewet en het totaal aantal verstrekte uitkeringen te verlagen?

Jeugdhulp

Hoe gaan we de toekomstige tekorten voor jeugdhulp opvangen? Is de hervormingsagenda jeugd hiervoor afdoende en het groeiende beroep om specialistische zorg terugdringen?

Maatwerkvoorzieningen

We richten ons op aanbesteding hulpmiddelen, hoe gaan we ervoor zorgen dat degene ook zsm gebruik kunnen maken van dit hulpmiddel? Pakken we dit er dan ook bij.

Vorig jaar had ik nog gevraagd over hoe we pleegzorg meer bekendheid konden geven of een vraag iets in die trant. Nu zag ik een paginagrote advertentie in de zorginformatiekrant die bij het Groot Eindhoven zit en dan denk ik ja dit gaat de goede kant op.

Cultuur:

Oproep van de cultuursector was geheel terecht.

Cultuur is geen luxe, maar een van de fundamenten voor een rijk en betekenisvol leven. Als je alle uren in rekening brengt, zit de cultuursector onder minimumsalaris. Onuitlegbaar in een stad die zo trots is op de economische prestaties. Fairpay moeten worden toegepast anders is het gewoon moderne uitbuiting, accepteren we dat?