Initiatiefvoorstel Referendum
Mijn complimenten voor dit initiatiefvoorstel aan de heer Knoester!
Het is een voorstel waarmee we gaan schaven aan hoe we de lokale democratie invullen dus dat vraagt om een zeer zorgvuldige afweging.
Allereerst is het goed om te benoemen dat in ons verkiezingsprogramma staat dat wij voorstander zijn van een lokaal raadgevend referendum voor de gehele stad, of eventueel op wijkniveau bij ingrijpende plannen. Wij denken namelijk dat een sterke lokale democratie heel belangrijk is en we denken dat een raadgevend referendum daaraan kan bijdragen.
Velen zullen het citaat van Churchill wel kennen: Democratie is de slechtste staatsvorm, op al die andere vormen na die al zijn geprobeerd.
De vraag die ik mezelf dus stel is de volgende: waaraan toets je of onze representatieve democratie functioneert? Hoe meet je het succes van onze staatsvorm?
Het is hier, en in het verleden vaak gegaan over de opkomstcijfers die hier zo laag zijn. En we maken ons daar allemaal zorgen over: hoe kunnen we ervoor zorgen dat in de raadzaal een degelijke representatie zit van de stad?
Maar, aangezien de verkiezingen in Eindhoven veilig, toegankelijk en voor iedereen bekend zijn, betekent een lage opkomst dat mensen wel kúnnen stemmen, maar niet wíllen stemmen. Daar zijn veel redenen voor. Maar ongetwijfeld is ook een reden dat het voor de meeste mensen misschien best prima gaat. De drempel om je erin te verdiepen is kennelijk hoger dan de noodzaak die inwoners ervaren om gerepresenteerd te worden. Misschien is dat juist wel een teken van succes?
Ik denk dat het succes van de staatsvorm afgemeten kan worden aan of wij in staat blijken om het volwaardig leven op aarde, van mens en dier, voor de lange termijn weten te beschermen.
Theoretisch zou een groene dictator aan die opdracht kunnen voldoen.
Maar in de praktijk blijkt dat de kans hierop nihil is, omdat macht corrumpeert.
En om te voorkomen dat de krant mij straks verkeerd gaat citeren wil ik benadrukken dat Partij voor de Dieren nadrukkelijk geen voorstander is van een dictatuur.
Nee, een representatieve democratie verdient de voorkeur, maar daaraan kleeft één nadeel:
De cyclus duurt 4 jaar. En wie herkozen wil worden kan soms beter de hete aardappel doorschuiven. En dat is ook wat er - met name - in Den Haag gebeurt.
Om die perverse prikkel te doorbreken kan een raadgevend referendum een goed instrument zijn. Inwoners kunnen betrokken worden in het proces en krijgen ook mee hoe moeilijk de afwegingen zijn. Daarmee kan het draagvlak en ook het mandaat voor de politiek toenemen om besluiten te nemen die in het algemeen belang zijn en die wellicht pas op de lange termijn hun vruchten afwerpen.
Een groot nadeel blijft dat kinderen, dieren en toekomstige generaties niet kunnen stemmen. De kans dat het korte termijn eigenbelang, dat we in veel succesvolle politieke campagnes zien, ook zal doorklinken na een referendum is aanwezig. Daarmee zijn we dus, mogelijk, geen stap dichterbij het doel om het leven op aarde te beschermen.
Als je mensen vraagt of ze vóór of tégen zijn. Dan ligt luiheid en daardoor egoïsme op de loer. Daarom voel ik juist wat voor een variant die aangestipt werd waar meer scenario’s voorgelegd worden om een genuanceerde uitspraak te vragen– een preferendum: Een referendum waar je scenario’s rangschikt op voorkeur.
Aan het begin van deze raadscyclus waren wij positief over een burgerberaad. Een logische afsluiting van een burgerberaad is zou een stadsbreed preferendum kunnen zijn.
Helaas moeten wij straks vóór of tégen stemmen. Maar als wij scenario’s zouden kunnen rangschikken op basis van voorkeur dan zouden we het alsvolgt doen:
Een burgerberaad met als afsluiting een preferendum georganiseerd gelijktijdig met de verkiezing.
Een raadgevend preferendum
Een raadgevend referendum volgens dit voorstel
Geen raadgevend referendum of burgerberaad
We zouden hier heel graag, voordat we gaan stemmen nog eens verschillende experts over willen horen. Dus dat verzoek doe ik graag bij de indiener.
Maar als we er volgende week tóch over moeten stemmen, dan stemmen we zoals we in ons verkiezingsprogramma hebben beloofd. En dus zoals de representatieve democratie van ons verlangt: vóór het voorstel.
Wij staan voor:
Interessant voor jou

3-30-300
Lees verder
Banen die werken
Lees verder