Sociale Stad
Bijstand
De Raad is een lekenbestuur, dat wordt veelal gezegd, als buitenstaander maar wellicht ook voor raadsleden is het dan best apart dat je beslist over zo’n grote begroting. Echter is het voordeel van een leek dat degene dingen zien die anderen niet meer zien. Zo gaven wij eerder al aan dat het ons opviel dat het aantal bijstandsgerechtigden niet afneemt. Nu zijn wij geen voorstander van het verplichten van mensen om te solliciteren als dat niet gaat, vooral niet als zij zich daarnaast inzetten voor onze maatschappij. Maar we vinden het wel van belang dat mensen niet langs de kant staan als zij dat niet willen en we moeten inzetten op het helpen van de mensen die dit graag willen. Nu worden er verdere stijgingen geconstateerd en tekortkomingen en wordt er samengewerkt met de ondernemende stad om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar werk zodat we kunnen inspelen op de ontwikkelingen en de tekorten die er ontstaan. Wellicht hadden we nog eerder op deze signalen kunnen inspelend, er is veel gedaan op het gebied van sociaal domein de laatste tijd, maar we maken ons zorgen of we wel voldoende inzichtelijk hebben welke mensen er terecht en welke mensen er onterecht langs de kant staan? Gaan we hier de juiste focus leggen?
Vrijwilligersbeleid
Het vrijwilligersbeleid komt binnenkort onze kant op, wordt hierin ook de rol van bedrijven genoemd?
Inkomensregeling
Met betrekking tot de inkomensregelingen, is het goed om natuurlijk te zien dat er op veel onderwerpen wordt ingezet. Echter brengt mij dit wel op een ander punt en dat is het vertrouwen hebben in de overheid. Weinig vertrouwen in de overheid zorgt ervoor dat inwoners sceptisch zijn over deze regelingen en het eigenlijk niet willen of durven aan te vragen. We zien veel vertrouwensbreuken, we willen hiermee benadrukken dat iedere verkeerde stap die we zetten en het vertrouwen schaadt, effect gaat hebben op deze regelingen.
Ook hier val ik even terug op het stukje invorderingsopbrengsten, deze staan genoemd in de begroting. Naar mijn weten zouden deze komen te vervallen. Ik zie in de Nadere Regeling sociaal Domein staan dat kosten dwangbevel komen te vervallen, maar die staan wel in de begroting, ook staat er mbt de kosten dat er enkel geen rente in rekening wordt gebracht, er staat niks over het laten vervallen van aanmaningskosten, kan de wethouder verduidelijken hoe dit zit en wat we nu met deze kosten doen?
We zien dat wordt gekeken of de verordening sociaal domein wordt aangepast, we vragen ons af waarom nu en hadden we dit niet in eerder stadium moeten doen tegelijk met alle andere aanpassingen?
WMO
De raadsleden zijn laatst uitgenodigd bij FNV en deze hebben rapport overhandigd over thuisondersteuning in Eindhoven, als het goed is heeft de wethouder deze ook overhandigd gekregen? Onze vraag is wat de wethouder hiervan vond en of deze bereid is om verder stappen te ondernemen? En wat zijn deze concrete plannen?
Opvang
Het doel mbt maatschappelijke opvang is de instroom verminderen en een snellere uitstroom. Ik denk dat de vrouwen die in de maatschappelijke opvang zitten vanwege huiselijk geweld dit ook graag willen, maar niet kunnen.
Er staat binnenkort een informatieavond over femicide gepland, en in de begroting staat ook geweld in afhankelijkheidsrelaties verder benoemd. Maar als we de focus leggen op instroom/uitstroom, dan moeten we de focus nog meer leggen op degene die ervoor zorgen dat zij in de opvang zitten. Door hier goed samen te werken met alle partijen kan dit doel sneller behaald worden.
Dat brengt ons ook op het volgende; we hebben nu geregeld dat de huisdieren van deze vrouwen opgevangen kunnen worden, maar hoe zit het met de opvang van de huisdieren van dakloze mensen? Op zo’n moment worden wel instanties ingeschakeld en Roze heeft ook een crisisopvang, zij zelf hebben ook aangegeven dit graag te willen doen en de kosten hiervan minimaal zijn, zou dit verder uitgewerkt kunnen worden of is dit al gedaan?
Ook maken we ons zorgen over de oproep van de inwoners mbt de fuutlaan, zij hebben verzocht om in gesprek te gaan met de gemeente vanwege de overlast, hier is geen gehoor aan gegeven? Destijds was toegezegd door de wethouder om met partijen in contact te blijven, graag uw reactie hierop?
Arbeidsmigranten
Over de aanpak arbeidsmigranten is de laatste tijd al veel te doen, ook vandaag zijn hier raadsvragen over gesteld. Aanpak is voor meerdere uitleg vatbaar dus wij spreken hier liever van een plan van aanpak. Wij zijn blij met de focus die hierop wordt gelegd maar wij verzoeken de wethouder ook met klem om hierover met de bedrijven in gesprek te gaan die ze uitnodigen om hier te komen werken en ze vervolgens aan hun lot overlaten, zoals bijv Vion.
Volksgezondheid
We benoemen in de begroting de Integrale preventie gezondheid en geven aan “we gaan Eindhoven een stapje gezonder maken, een stapje ondermijnt het belang van Eindhoven gezonder maken, het doet overkomen alsof Eindhoven al gezond is en we maar kleine stapjes hoeven te zetten. Als we 3 gezonde levensjaren erbij willen denk ik niet dat we moeten spreken van stapjes.
Hierbij vallen we eigenlijk ieder jaar in herhaling maar we blijven het benoemen. Onze volksgezondheid blijft onder druk te staan dit doel zal steeds moeilijker haalbaar en uitvoerbaarder worden als we geen flinke stappen ondernemen om de zware industrie verder aan te pakken, mobiliteit en houtstook. In de begroting geven we aan wat we hieraan gaan doen, maar de afgelopen jaren hadden we hier veel strenger op moeten acteren. Dat zien we ook bij houtstook, hier worden mondjesmaat stappen in gezet, We zien in andere steden dat we het wel voor elkaar krijgen om concrete stappen te zetten. Houtstook is een topic van wethouder Thijs, maar gezonde lucht is een levensbehoefte en dat valt toch echt onder volksgezondheid. Mijn verzoek aan de wethouder is dan ook als u die gezonde levensjaren wilt pak, dit verder met de wethouder op!
En nu kom ik weer terug op mijn geliefde onderwerp; het plantaardig dieet en herhaling helpt want aan de motie van 2022 is gehoor gegeven en verder uitgewerkt zag ik, hopelijk heeft de lezing die we hierover hebben gegeven de wethouder verder geïnspireerd. Klein vraagje, zouden hier tussentijds ook updates over gegeven kunnen worden? Meestal gebeurt dat wel zo ook te zien aan de collegebrief, maar wij zijn erg nieuwsgierig en alle stappen die we hier zetten kunnen we ook weer overbrengen naar onze collega’s in andere gemeentes en natuurlijk ook of dit scherp genoeg wordt uitgevoerd?
Subsidies
Wij balen van de bureaucratie hier omheen. Het is logisch dat we regels opstellen waar organisaties aan moeten voldoen, maar zijn we hier niet te rigide in? Ik ken organisaties die harstikke goed werk doen voor de inwoners van Eindhoven, maar geen subsidie krijgen omdat ergens een regeltje afwijkt (stichting YvYa, Lab-1), of niet mee willen in de nieuwe visie/werkwijze die we stellen als gemeente (’t Hemeltje). Moeten we hier niet vaker kijken naar of de organisatie steady is en wat zij teruggeven aan onze inwoners?
We werken bij uitkeringen met een omgekeerde toets, waarom hier dan niet. Minder regels, meer teruggeven aan de inwoners, graag uw reactie?
Dit sluit ook voor een deel aan bij de subsidies mbt cultuur.
Gaan we verder over cultuur dan zien we dat we cultuurhistorische bebouwingen en structuren duurzaam willen behouden. We vroegen ons af of we hier ook rekening houden met de impact van de klimaatcrisis? Klimaatverandering is een groot risico voor ons cultureel erfgoed. Zijn de middelen die we hiervoor beschikbaar stellen afdoende?
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Ondernemende stad
Lees verder
Woningbouw
Lees verder