Onder­ne­mende stad


5 november 2024

De wethouder weet dat wij op standpunten soms mijlenver uit elkaar liggen. Aangezien ik heel het beleid niet kan aanpassen, heeft het ook weinig zin om hier een uitgebreid betoog over te houden. Dus zal ik me focussen op punten die we wel evt kunnen aanpassen en hetgeen dat nog niet is benoemd.

Ik zie namelijk ook dat de wethouder de dingen wel probeert uit te voeren want zo wordt onze motie van vorig jaar die niet was omarmt toch wordt uitgewerkt, dat is goed nieuws voor de sociaal maatschappelijke ondernemers. Ook voor hen dient er ruimte te zijn in Eindhoven.

Toen ik de begroting las dacht ik: goed om te zien dat we volop inzetten om mensen naar banen te begeleiden. Hiermee springen we in op de toenemende vraag naar bijstand en de tekorten, maar naderhand vroeg ik me af gaat dit voldoende zijn? En zoals ik ook heb aangevoerd bij sociale stad, gaan vraag en aanbod hierop aansluiten? Weten we de juiste mensen te vinden, hebben we in beeld wie er langs de kant staan? Nu wordt daar verder op ingegaan bij een agendering die staat, maar ik was ook nieuwsgierig hoe de wethouder economie hier naar kijkt?

Tijdens de kadernota was aangegeven dat Beethoven en ASML terug zouden komen in de begroting, ik zie ze wel, maar mondjesmaat. Graag een reflectie hierop?

Vorig jaar en in de tussentijd nog vele malen, vertelde de wethouder al trots dat ze in lijn lopen met de klimaatdoelen. We lezen ook in de begroting dat we het bedrijfsleven gaan helpen met verduurzamen. Ook goed, denkt de wethouder in dezelfde lijn door te kunnen gaan? Ik ben bang dat we wellicht gaan stagneren door alle druk die er is op de regio en ook ben ik nieuwsgierig hoe de wethouder de compensatie van mobiliteit hierin gaat verwerken, dus welke extra doelstelling pakt hij hier nog op?

In het vorige blok hebben we nogmaals benadrukt hoe belangrijk wij het vinden dat we gaan inzetten op het terugdringen van de overlast van de industrie ten behoeve van onze volksgezondheid. Hetgeen zal verder nog aan bod komen als we het over de Hurk gaan hebben.

Een probleem is de vraag naar ruimte voor te ondernemen. Ik zie best veel voorbij komen, dus vraag me dan soms nog af hoe dit kan, maar de vraag is ook of dit bijt met het onderdeel wonen? Zit hier een strijd in? Onze zorg hierin is natuurlijk als deze elkaar bijten dat er straks kostbare grond wordt opgeofferd en dat willen we niet.

Vorig jaar viel me ook al op dat we in dit onderdeel regelmatig praten over accountmanagers en accountmanagement, en nu vroeg ik me toch af of dit gewoon de ambtenaren zijn die deze functie hebben of dat dit een aparte groep externen is?

Onderwijs

Door ruimtegebrek en gebrek aan onderwijzers konden niet alle leerlingen tijdig op school ingeschreven worden. Dit is nu nog een klein aandeel, maar gelet op de schaalsprong en ASML, hoe gaan we dit verzuim verder voorkomen? Hoe kunnen we het onderwijs blijven waarborgen?