Motie: Duidelijk en kleurrijk vlaggenprotocol
De indieners van deze vrije motie stellen de gemeenteraad voor om in de vergadering van 4 februari 2025 een besluit te nemen over Vrije motie - Duidelijk en kleurrijk vlaggenprotocol.
De indieners hoorden dat:
• Het vlaggenprotocol wordt geactualiseerd met mede als doel om duidelijk en transparant te zijn over wanneer en hoe we vlaggen;
• Door het vlaggen we betrokkenheid en medeleven bij bijzondere gebeurtenissen, speciale (feest)dagen en herdenkingen tonen;
• Er vele verzoeken zijn voor niet protocollaire vlaggen, maar dat daar terughoudend mee wordt omgegaan;
• De behoefte in de samenleving aan symboliek en het uitdragen van betrokkenheid groot is, aldus de commissienotitie;
• Verschillende steden andere niet-protocollaire gelegenheden gebruiken om te vlaggen. Amsterdam en Groningen vlaggen bijvoorbeeld (niet altijd beiden), ter viering of herdenking van:
a. 26 april: Lintjesregen
b. 17 mei: Internationale dag tegen homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie (IDAHOT)
c. 1 juli: Afschaffing van het slavernijverleden
d. eind juli: Queer en pride
e. 25 september: Sustainable Development Goals
f. 25 november: Orange The World (net als Eindhoven)
g. tweede vrijdag in december: Paarse vrijdag
h. 10 december: Internationale dag van de Mensenrechten
De indieners vinden dat:
• De burgemeester gelijk heeft als hij stelt dat het onmogelijk is om kaders te stellen voor eventuele toekomstige rampen, daarom heeft deze motie uitsluitend betrekking op reeds bestaande feestdagen en herdenkingsmomenten;
• Als erkend wordt dat door te vlaggen betrokkenheid getoond wordt, er ook een goed algemeen afwegingskader moet zijn waarom ervoor gekozen wordt om niet te vlaggen, en als gevolg niet via een vlag betrokkenheid te tonen.
• Er op dit moment een onderbouwing ontbreekt waarom we wel vlaggen voor het een (Orange The World), maar niet voor het ander (bijvoorbeeld de afschaffing van het slavernijverleden).
• De goed uitlegbare vlagmomenten voor geweld tegen vrouwen (Orange The World) en de gelijkwaardigheid van de regenbooggemeenschap (Coming-Outday) aanleiding geven om ook andere verworvenheden, danwel grote maatschappelijke problemen, met een vlag te herdenken, waaronder:
a. 1 mei: Dag van de ArbeidWaarbij een internationale verbondenheid gevierd wordt voor een strijd voor een achturige werkdag en arbeidsrechten.
b. 1 juli: Keti Koti / afschaffing van het slavernijverleden: Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft.
• Het college zich niet tot deze voorbeelden hoeft te beperken maar voorbeeld kan nemen aan andere steden.
De raad roept het college van burgemeester en wethouders op om:
1. In de verdere uitwerking van het vlaggenprotocol een meer diverse groep mensen aan te spreken om aandacht te vragen voor, of het vieren van, hun rechten of verworvenheden;
2. In de verdere uitwerking van het vlaggenprotocol oog te hebben voor grote maatschappelijke problemen (zoals de klimaatcrisis, dierenrechten, vrede/oorlog) die passen bij dit tijdsgewricht;
3. Hiermee gehoor te geven aan de behoefte uit de stad voor meer betrokkenheid, met een protocol dat bijdraagt aan de duidelijkheid en aan een consistentie in de afweging.
Status
Verworpen
Voor
SP, Volt, Partij voor de Dieren
Tegen
Ouderen Appèl, LPF, FvD, 50plus, GroenLinks, CDA, VVD, PvdA, D66Wij staan voor:
Lees onze andere moties

Motie: Een peuk is niet leuk
Lees verder
Motie: Inflatie of graaiflatie
Lees verder