Wij feli­ci­teren Repair café Woensel met hun 10-jarig jubileum!


Op naar de volgende 10 jaar!

3 maart 2023

Fractievoorzitter Virginia Jonkers was vandaag aanwezig bij deze bijzonder mijlpaal. Repair cafés zijn een stap in de goede richting naar een circulair en klimaatneutraal Eindhoven.

Wil jij iets laten repareren? Je kan bij elk Repair Café zonder afspraak binnenlopen. Eindhoven heeft er acht verspreid over de stad: Woensel, Blixembosch, Gestel, Eindhoven-Zuid, Stratum, Tongelre, Acht en Prinsejagt. Kijk op de website voor de openingstijden, die verschillen per vestiging.

Speech Virginia

'Welkom iedereen.

Toen ik een aantal maanden geleden door Fons werd uitgenodigd voor dit jubileum, hoefde ik niet lang na te denken. We zitten pas sinds vorig jaar in de raad. Dus het is nog een gewenning dat we opeens voor zulke events worden gevraagd. Ik vond het eigenlijk best wel een eer.

Als de Partij voor de Dieren dragen wij repair cafés een warm hart toe. Toen wij vorig jaar ons partijprogramma schreven hoefden we ook niet lang na te denken in ze hierin te benoemen.

“De gemeente stimuleert en faciliteert de vestiging van repair Cafés, waar inwoners hun defecte apparaten of spullen kunnen laten of leren repareren”

Fons dacht hier 10 jaar geleden net iets anders over: die ging de gemeente niet afwachten, die ging hier gewoon mee aan de slag. Zijn drijfveren waren het milieu en duurzaam bezig zijn. Het zal jullie waarschijnlijk niets verbazen dat dit ook een van onze drijfveren was om actief te worden bij de Partij voor de Dieren en de gemeenteraad in te gaan.

Toen ik nadacht over wat ik hier ging zeggen, moest ik steeds denken aan vroeger toen ik mijn eerste tv’tje kocht. Een dure tv en video in 1 combinatie van Philips. Dit werd door mijn vader ten zeerste afgeraden want wat als er iets stuk ging? Dan had je én geen tv én geen video meer. Ik had er toen het volste vertrouwen in, nu had ik er waarschijnlijk wel naar geluisterd. Want die tv die ik meer dan 25 jaar geleden kocht, doet het nog steeds. Als ik er nu een zou kopen, dan mag ik misschien blij zijn als die 5 jaar meegaat. Gelukkig kan ik m dan wel naar een van de repair cafés brengen.

Nu wil ik niet ophalen dat vroeger alles beter was, maar het uitgangspunt van toen was wel: we maken iets dat jaren meegaat en ook gewoon gerepareerd kan worden.

Totdat economische groei de boventoon ging voeren en producenten anders gingen nadenken. De focus werd verlegd van het leveren van goede kwalitatieve producten naar hoe kunnen we zoveel mogelijk verkopen. En zoals bij zoveel dingen gingen we hier als consument in mee. We willen het nieuwste van het nieuwste hebben. En als je apparaat nu stukgaat dan heb je binnen 24 uur, of soms zelfs binnen een paar uur, weer een nieuwe in huis. We worden hopeloos gestimuleerd om nieuwe spullen te kopen.

Helaas vergeten we vaak welke prijs we hiervoor betalen, we schromen niet om hier direct geld aan uit te geven. Maar ons consumptiegedrag is een aanslag op het klimaat.

We zeggen als partij vaak: ‘De Aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht’. Als iedere wereldburger zo zou leven als de gemiddelde Nederlander dan zouden we 3 wereldbollen nodig hebben.

Onze overconsumptie draagt hieraan bij. De Partij voor de Dieren wil we hiervan af. We moeten niet inzetten op oneindige economische groei maar juist op initiatieven die gericht zijn op duurzaamheid zoals de repair cafés. Een bedrijvigheid die in dienst staat van planeet en mens.

We moeten naar een circulaire economie waarin we onze producten zoveel mogelijk hergebruiken en terugwinnen uit bestaande producten. Dat gebeurt nu nog te weinig. Wetgeving is de hieromtrent aan het veranderen. We weten allemaal dat dit vaak te lang duurt en dat we samen veel meer kunnen bereiken.

Daarom moeten we hiermee als overheid en gemeente aan de slag en de juiste duurzame keuzes maken. Afstappen van de consumptiemaatschappij en inzetten op circulariteit. We willen als partij de focus op een andere economie, zoals bijvoorbeeld de donuteconomie.

Nou zijn we hier voor een jubileum dus ik ga jullie hierover geen lezing geven. Maar kortgezegd komt het erop neer dat we van een lineair proces naar een circulair proces gaan waarin het doel is om te voldoen aan ieders behoeftes binnen de draagkracht van onze Aarde. In Amsterdam zijn ze hier al mee aan de slag gegaan en dat willen we in Eindhoven ook gaan realiseren. Repair Cafés maken hier een mooi onderdeel van uit.

Hier lossen we niet meteen al onze problemen mee op, maar als je kijkt naar dit repair café dat 10 jaar bestaat en inmiddels meer dan 3200 reparaties uitvoerde dan zijn dat 3200 apparaten die zijn behouden. Die geen afval zijn geworden en die men niet opnieuw hoefde aan te schaffen.

Fons vertelde mij dat toen hij begon hij geen gebruikmaakte, of liever gezegd niet ging wachten, op subsidies of andere tegemoetkomingen. Hij besloot gewoon om het te beginnen en door te pakken. Dat vergt moed en doorzettingsvermogen. Hij is hiermee ook een voorbeeld voor anderen. Ik zeg vaak de wereld verandert door jouw voorbeeld, niet door jouw mening en dat is hier zeker van toepassing.

Inmiddels zijn er in Eindhoven meerdere vestigingen. Mooi feitje: repair cafés zijn een wereldwijd begrip geworden waarbij naar schatting meer dan 47.000 voorwerpen per maand worden gerepareerd.

Namens de PvdD wil ik Fons en zijn team feliciteren met jullie jubileum. Jullie dragen niet alleen duurzaamheid uit, maar zorgen ook voor een fijne plek waar iedereen terecht kan. En dat allemaal op vrijwillige basis. Dat is een enorme prestatie en spreekt van onbaatzuchtigheid. Laten we ons de komende jaren dan ook inzetten voor een andere economie waar de repair cafés in Eindhoven een algemeen begrip worden én blijven. Nog belangrijker: dat alle Eindhovenaren de waarde hiervan gaan inzien, zodat er nog meer mooie reparaties aan jullie lijstje kunnen worden toegevoegd.

Wij zeggen weg met de wegwerpeconomie, leve de kringloopeconomie! En op naar de 25 jaar!'

Gerelateerd nieuws

Waarom wij tegen de bouwplannen van Fellenoord hebben gestemd

Wat is het? Fellenoord is de noordelijke kant van Knoop XL, het gebied rond het station van Eindhoven, waar nu vooral verkee...

Lees verder

Demonstratie Eindhoven Airport

Vandaag waren wij, samen met de Partij voor de Dieren Tilburg, Breda en Den Bosch bij de demonstratie bij Eindhoven Airport. ...

Lees verder

Wil je actief worden voor de partij of weten wat onze werkgroep doet?

    Werkgroep Eindhoven