Raads­vragen: PC Hooft­pijn­dossier


Indiendatum: 16 jan. 2023

Geacht college,

Inleiding
Sinds enige tijd is bekend dat ontwikkelaar BPD aan de PC Hooftlaan, naast Diagnostiek voor u, een luxe woongebouw gaat transformeren. De ontwikkelaar mag in totaal 120 woningen ontwikkelen, waarvan 25% middenhuur, 33% middeldure koop en 42% dure koop. BPD heeft hiervoor in 2021 en 2022 een enquête opgesteld en daarnaast een participatiebijeenkomst en een klankbordsessie georganiseerd, zodat ook de buurtbewoners mee konden denken over de ontwikkeling. Helaas bereikten ons het bericht dat veel mensen in de omgeving hier niet van op de hoogte waren of geen uitnodiging hebben gehad voor deze bijeenkomsten. Dit zijn onder andere de bewoners van de Hertogstraat, Hoog Stratum en de Vondellaan. Een gedeelte daarvan heeft via via moeten vernemen dat er “iets” gebouwd gaat worden.

Dat stelt ons tot de volgende vragen:

Raadsvragen

1. Is het college ervan op de hoogte dat een (groot) gedeelte van de buurtbewoners niet verwittigt zijn over de bouwplannen en ook geen uitnodiging heeft gehad voor deze bijeenkomsten?

2. Nu deze signalen er zijn, is het college het ermee eens dat het participatieproces in deze niet is geslaagd en wellicht overnieuw moet worden gedaan?

3. Wat vindt het college ervan dat BPD in 2020 het complex Hoog Stratum heeft opgeleverd en de bewoners niet heeft geïnformeerd over dat de kans aanwezig was dat precies tegenover hen een toren zou worden gebouwd wat hun uitzicht zou belemmeren (immers verkoop locatie was in 2019 – 2020)? Vlakbij waar de woontoren gerealiseerd wordt begint het beschermd stadsgezicht Den Elzent, een gedeelte hiervan zal uitkijken en grenzen aan deze toren

4. Is het college voornemens om hier een omgevingsvergunning voor af te geven?

5. Waarom is destijds niet gekozen om meer in de hoogte te bouwen bij het plan Hoog Stratum? In het bestuursakkoord staat aangegeven dat het woonprogramma een mix van 30% sociale huur, 15% middenhuur en 40% sociale en middeldure koop moet bevatten. De plannen aan de PC Hooftlaan sluiten hier niet bij aan nu het gros hiervan middeldure en dure koop wordt.

6. Hoe kijkt het college hier tegenaan?

Namens de fractie(s) Partij voor de Dieren,
Virginia Jonkers, raadslid

Indiendatum: 16 jan. 2023
Antwoorddatum: 7 feb. 2023

1. Is het college ervan op de hoogte dat een (groot) gedeelte van de buurtbewoners niet verwittigt zijn over de bouwplannen en ook geen uitnodiging heeft gehad voor deze bijeenkomsten? De gemeente heeft ontwikkelaar BPD kaders meegegeven voor deze ontwikkeling, waaronder de Nota Inwoners- en Overheidsparticipatie. BPD heeft dit proces vormgegeven middels diverse bijeenkomsten, grotendeels online vanwege Covid, waarvoor de omgeving was uitgenodigd. Desondanks zijn we op de hoogte dat er buurtbewoners zijn die behoefte hebben aan informatie. Daarom staat er een afspraak gepland waarbij de wethouder Wonen, wijken, ruimte en dienstverlening persoonlijk met deze buurtbewoners in gesprek gaat.

2. Nu deze signalen er zijn, is het college het ermee eens dat het participatieproces in deze niet is geslaagd en wellicht overnieuw moet worden gedaan? BPD is verantwoordelijk voor het participatieproces. Het proces dat is doorlopen, is gedocumenteerd in een participatieverslag. Dit participatieverslag wordt ter beoordeling voorgelegd aan het college met het dossier ontwerp bestemmingsplan dat eind Q1 wordt verwacht. Tevens is de ontwikkelaar van plan om de raad binnenkort te informeren over deze ontwikkeling en het bijbehorende proces met een informatiebijeenkomst.

3. Wat vindt het college ervan dat BPD in 2020 het complex Hoog Stratum heeft opgeleverd en de bewoners niet heeft geïnformeerd over dat de kans aanwezig was dat precies tegenover hen een toren zou worden gebouwd wat hun uitzicht zou belemmeren (immers verkoop locatie was in 2019 – 2020)? Voor de ontwikkeling van het Diagnostiek voor U (DvU)-terrein wordt op dit moment een ontwerp bestemmingsplan voorbereid. Uw raad zal, na de periode waarin het ontwerp bestemmingsplan ter inzage heeft gelegen en bijvoorbeeld de bewoners van Hoog Stratum zienswijzen hebben kunnen inbrengen, het raadsvoorstel behandelen voor vaststelling van het plan. Indien de toren met inachtneming van goede ruimtelijke ordening inpasbaar is, is pas na vaststelling van het bestemmingsplan met zekerheid te zeggen of er een toren komt. We staan neutraal in uw vraag. We hebben begrip dat een ondernemer nog geen informatie verstrekt over ontwikkelingen waar nog geen zekerheid over is en we hebben begrip dat nieuwe bewoners in de buurt wellicht vooraf geïnformeerd hadden willen worden over een ruimtelijke kans.

4. Is het college voornemens om hier een omgevingsvergunning voor af te geven?
Naar verwachting wordt het ontwerp bestemmingsplan Diagnostiek voor U in het eerste kwartaal van 2023 voorgelegd aan het college. Daarna zal, indien akkoord bevonden, het ontwerp ter inzage worden gelegd. Na de ter inzage legging volgt het raadsdossier bestemmingsplan DvU. Een omgevingsvergunning is nog niet aangevraagd. Deze zal later na vaststelling van het bestemmingsplan aangevraagd worden door de initiatiefnemer. We beoordelen het op het dan geldende bestemmingsplan.

5. Waarom is destijds niet gekozen om meer in de hoogte te bouwen bij het plan Hoog Stratum?

Hoog Stratum is ontwikkeld in een tijd waarin de woningmarkt er anders uitzag dan nu het geval is. Bouwen in de hoogte is destijds niet aan de orde geweest.

6. Hoe kijkt het college hier tegenaan?

Zeer binnenkort ontvangt u een collegebrief met toelichting op de met BPD gemaakte afspraken over het woonprogramma voor dit project, in samenhang met 2 andere initiatieven van BPD.