Raadsvragen: Vervuilde grond door grasmat
Indiendatum: 17 feb. 2025
In het Eindhovens Dagblad was op 8 en 9 februari 2025 te lezen over 3000 kilo kunststofvezeltjes van het hoofdveld van PSV die op een akker van een boer zijn gevonden. Deze vezels zaten in de grasmat waarbij tussen de grassprieten kleine vezeltjes van polypropyleen zijn verwerkt. Hierdoor kwamen de vezels in de grond terecht waardoor heel de grond vervuild werd die weer was afgegraven en bij een boer op zijn grond is beland. Deze vezels kunnen een enorme schade aan het milieu aanrichten. Meerdere partijen zoals o.a. de omgevingsdienst hadden hier geen weet van. Aangezien de gemeente Eindhoven eigenaar is van de grond van het PSV-stadion, hebben wij de volgende vragen:
1. Wie heeft destijds de keuze gemaakt voor deze grasmat en is dit overleg met de gemeente Eindhoven nu zo’n grasmat wordt vastgemaakt aan de grond en dit gevolgen heeft voor de grond?
2. Zo ja, is er onderzoek gedaan naar de soort grasmat en of deze schadelijk zou zijn voor de grond? Zo nee, waarom niet?
3. Wat is het proces geweest toen deze grasmat werd afgevoerd, met andere woorden welke kansen zijn er dat deze vervuilde grond nog op andere plekken (in Eindhoven) is terecht gekomen tijdens het vervoer?
4. Is de gemeente bekend met hoeveel van deze grasmatten er nog meer in Eindhoven liggen en wat er met deze grasmatten nu gaat gebeuren?
5. Heeft de gemeente ook de ODZOB benaderd hoe het kan dat zij hier geen weet van hadden?
6. Wat voor grasmat ligt er nu in het PSV-stadion en is duidelijk of deze grasmat een gevaar oplevert voor het milieu en onze gezondheid?
7. Hoe kan in de toekomst gewaarborgd worden dat er enkel grasmatten worden geplaatst die niet schadelijk zijn?
8. Deze casus staat eigenlijk symbool voor hoe niet-natuurlijke stoffen kunnen verspreiden en kunnen zorgen voor een grote vervuiling van onze bodem. Dit fenomeen zie je ook bij bijvoorbeeld het vermengen van plastic met het bladafval van veegwagens, waardoor (micro)plastics bij hergebruik weer in ons milieu terecht komen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de recycling van groene afvalstromen zo min mogelijk schuldig is aan het verontreinigen van ons milieu?
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Raadsvragen: Laten we stoppen met klikken
Lees verder