Raadsvragen: Laten we stoppen met klikken
Indiendatum: 17 feb. 2025
Zowel in het bestuursakkoord, de begroting en De Sociale 7 wordt aangegeven dat het vertrouwen in de inwoner centraal moet staan. Ook wordt aangegeven dat “onze dienstverlening uitgaat van vertrouwen, de menselijke maat en waar nodig controleren”. In De Sociale 7 wordt ook aangegeven dat “alle partijen die mij ondersteunen werken met elkaar en met mij samen vanuit vertrouwen”. Toch kan men via de website van de gemeente Eindhoven uitkeringsfraude melden. Wij zien dit niet als werken vanuit vertrouwen en hebben daarom de volgende vragen:
1. Kan het college aangeven dat als ze werken vanuit vertrouwen, waarom mensen nog steeds uitkeringsfraude kunnen melden?
2. Vindt het college dat dit niet lijnrecht tegenover elkaar staat?
3. Hoeveel meldingen krijgt de gemeente Eindhoven per jaar en bij hoeveel van deze meldingen bleek er ook daadwerkelijk sprake te zijn van uitkeringsfraude?
4. Wat is het vervolgproces als er een melding komt van verdenking van uitkeringsfraude?
5. In onder andere Leiden is men gestopt met deze zogeheten kliklijn. Zij zagen dit als mensonterend en stigmatiserend, maar ook omdat het zorgde voor angst en onzekerheid onder uitkeringsgerechtigden. Wat vindt het college dat Leiden hiermee is gestopt en kan men zich vinden in hun onderbouwing?
6. Vindt het college niet dat de kliklijn zorgt voor meer verdeeldheid, nu het stimuleert van burgers om elkaar te verklikken?7. Is het college bereid om ook te stoppen met deze kliklijn?8. Zo nee, is de gemeente bekend met de verhalen waarbij deze meldingen desastreuse gevolgen hadden voor degene die zijn getipt door anderen, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Tante Netty of Bianca (11 Bianca werd bestempeld als fraudeur en strijdt tegen de gemeente: 'Ze hebben haar onder druk verklaring laten tekenen' - EenVandaag en Uitkering ingetrokken: ‘Wat ons is overkomen is te bizar voor woorden’ | Eindhoven | ed.nl?) (dit zijn voorbeelden om het te onderschrijven, er hoeft geen reactie te worden gegeven op deze individuele gevallen enkel op de vraag of zij ermee bekend zijn en wat zij van deze gevolgen vindt)
9. Is de gemeente er ook mee bekend dat in het gros van de fraudegevallen in Nederland er geen sprake is van uitkeringsfraude, maar sprake is van een andere soort van fraude waarbij de omvang van deze fraudezaken vele malen hoger is? En dat de straf in verhouding vele malen lager is, waardoor men het idee creëert dat iemand in het strafrecht beter is beschermd dan iemand die wordt aangemerkt als bijstandsfraudeur?2
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Raadsvragen: Waar blijft het objectieve oordeel over Prinsejagt?
Lees verder
Raadsvragen: Vervuilde grond door grasmat
Lees verder