Bijdrage Gelijke Behan­deling


Raads­­voorstel beleids­­­kader short stay-initi­a­­tieven

20 september 2023

We hebben net al het amendement van VVD gehoord en ik ben het met hen eens op het punt dat we iedereen gelijk hierin moeten behandelen, echter zou ik willen zien dat iedereen op locaties waar regulier wonen ook mogelijk is de mogelijkheid krijgt om een verlenging te krijgen en hier dus 12 maanden kan verblijven en dit dus niet alleen is voorbehouden aan internationale studenten en promovendi.

In het beleidskader wordt aangegeven “we ook zien dat short stay voorzieningen zich richten op andere doelgroepen: huidige inwoners van de gemeente/regio die behoefte hebben aan een tijdelijk onderkomen, zoals mensen in scheiding, of mensen die opeens te maken hebben gekregen met een verlies van baan of inkomen”

Nou heb ikzelf twee keer in een situatie gezeten waarbij mijn relatie over ging, ik geen of niet voldoende inschrijfjaren had en verder geen aanspraak ergens op had en ik kan je wel vertellen dat die druk die boven je hoofd hangt dat je op korte termijn je huis uit moet vanwege het beëindigen van een relatie je niet in de koude kleren gaat zitten. Op dat moment heb je zoveel andere dingen aan je hoofd en moet je alles weer op een rijtje zetten, maar daar is dan geen ruimte voor want je moet gauw gauw iets zoeken anders sta je op straat. Ditzelfde geldt bij inkomensverlies of het verliezen van je baan waarbij je dan ook nog eens op zoek bent naar ander werk.

En ik pleit hier niet voor mezelf, maar ik weet wel wat voor ellende het met zich meebrengt, dus waarom gunnen we deze groep mensen dan ook niet hetzelfde zodat zij zich kunnen herpakken. Zes maanden is in zulke situaties en vooral nu veel te kort om een andere woning te kunnen vinden. Daarnaast zorgt het voor ongelijkheid, het is niet fair om de een wel de mogelijkheid te geven en de ander niet. Je merkt in de regio al de wrijving die er is, laten we deze niet erger maken en laten we in deze ook voor het welzijn van de mens kiezen.