Bijdrage: Raads­voorstel Ontwik­kel­kader Kaste­len­plein


31 januari 2023

Dankuwel voorzitter,

Het is natuurlijk goed dat er woningen gebouwd gaan worden, en het woord ‘groen’ komt een aantal keer terug. Maar het ambitieniveau van deze plannen ligt toch echt niet hoog genoeg als je zorgvuldig leest.

Maar laat ik eerst positief beginnen.

Het lijkt ons een goed plan om te verdichten op plekken waar het OV uitstekend is, en met een HOV-4 in de planning is dit een prachtige locatie. Er komt een school, en er is veel aandacht voor de behoefte voor senioren wat weer goed is voor de doorstroming.

Maar…

op een locatie op fietsafstand van zowel ASML, als het centrum. Aan een prachtige busverbinding, is een auto echt geen noodzaak. In het plan staat dat het principe “van norm naar nodig” gehanteerd wordt, dat betekent dat “er voldoende maar nooit te weinig parkeergelegenheden zijn”. Verderop wordt ook de term “ goede bereikbaarheid” gedefinieerd als: “Traditioneel (voldoende parkeerplekken). Liefst gratis”.

Dat is niet traditioneel, dat is ouderwets.

Maar daar houdt het niet op. In het hart van de wijk komt een “pickuppoint”, op de foto ter illustratie zie je een Jumbo drive-in met 3 auto’s. Waarom moet dit nou hier?

In het document wordt de situatie beschreven als autoluw en in een bijschriftje van een afbeelding staat “een autovrije, levendige binnenwereld.” Dit lijkt me allemaal met elkaar in tegenspraak.

Eindhoven zou een voorbeeld moeten nemen aan Utrecht en autovrije wijken moeten maken. Het kastelenplein is hiervoor uitermate geschikt.

Maak er een voetgangersparadijs van, behoud de fietserstunnel zoals ook de fietsersbond schetst, en voeg “pantoffelgroen” toe. Dat is volwaardig groen dat zo dichtbij is dat je er op je pantoffels heen kunt.

Dan tenslotte nog een laatste vraag aan de wethouder. Er wordt gesproken over een veilige, aantrekkelijke, gezonde openbare ruimte. Bijvoorbeeld nog een grote, internationale fastfoodketen lijkt ons niet in die beschrijving passen. Kan de wethouder toezeggen dat die er inderdaad niet gaan komen?