Bijdrage: Warmtenet Noord-Oost Eindhoven


21 november 2023

Naast raadslid ben ik ook ingenieur en klimaatactivist. Dus je kan je wel voorstellen hoe enthousiast ik word, als die drie dingen samenkomen.

Hoe bijzonder is het dat we straks energie kunnen winnen uit ons rioolwater. Gratis tip: voor de communicatieafdeling: Bruine energie.

Nee, maar zonder gekheid, een omslag naar gasvrije wijken kan ons niet snel genoeg gaan. En als je kijkt naar de klimaatrapportage en begroting gaat het ook niet snel genoeg. We liggen achter op schema voor deze sector.

Daarom hebben we dit soort projecten keihard nodig en juichen we het dus van harte toe. Vanzelfsprekend is dit project an sich niet genoeg. Maar het is een goede stap in de juiste richting. Uiteindelijk moet heel Eindhoven van het gas af. En dat betekent dat we hier goed van moeten leren. Zodat we het hierna sneller en beter in andere wijken kunnen uitvoeren, met andere duurzame bronnen.

Het team dat vorige week de technische toelichting deed kwam zeer deskundig over. Hopelijk lukt het de wethouder om deze deskundigheid binnen de organisatie te houden. Dat was hiervoor namelijk nog een aandachtspunt.

Opnieuw werd duidelijk dat gezien de watertemperatuur een goede isolatie randvoorwaardelijk is. Op een goede en grondige manier huurwoningen en particuliere woningen isoleren is dus no-regret investering. Misschien kan de wethouder mijn geheugen opfrissen om nog eens toe te lichten hoe we ervoor zorgen dat álle huizen, ook buiten het gebied dat we vandaag bespreken, tenminste label B krijgen.

De betaalbaarheid voor de eindgebruiker is uiteindelijk cruciaal in het slagen van dit project. Hoe goedkoper het is, hoe meer mensen meedoen, en hoe beter de kosten verdeeld worden. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we iedereen mee kunnen nemen?

Ik ben deels gerustgesteld door het feit dat de hoofdenergiebron, gezuiverd rioolwater, in principe gratis is!

Wat me nog wel zorgen baarde was het feit dat er een 40 of 60% reductie van CO2 werd genoemd. De doelstelling voor Eindhoven is om op zeer korte termijn teminste 80% te reduceren. Of we het op tijd gaan halen is een ander punt. Maar als je er met een warmtenet al niet aan de percentages komt, wat zijn de opties dan nog?

Maar gelukkig ben ik nog net voor de vergadering ingelicht, dat 60% een lage inschatting is, door verschillende onzekerheden, onder meer:

1) Het rendement van de electrische warmtewisselaars in de wijken en bij de RWZI, in combinatie met de uitstoot van de energiemix.
2) De exacte temperaturen van de aanvoer.
3) De onzekerheid hoeveel huizen aangesloten willen worden.

Het ziet er dus naar uit dat we voor Eindhoven Noord-Oost voor de sector ‘Wonen’, de klimaatdoelstelling van 2030 eventueel zouden kunnen gaan halen. Nu de rest van Eindhoven nog. 😉

We zijn dus in principe zeer positief over dit raadsvoorstel, wel hebben we nog één zorg. En daar zijn we nog externe informatie voor aan het inwinnen.

Omdat we de klimaat- en natuurcrisis in samenhang moeten aanpakken willen we ervoor waken dat het verlagen van de temperatuur in de dommel geen negatieve impact heeft op de biodiversiteit. We verwachten van niet, en ook de experts noemden dat vorige week. Maar dat willen we voor alle zekerheid zelf nog voor de zekerheid nagaan.

Afsluitend: Samengevat in 5 woorden:
Goed voorstel, tempo mag omhoog.