Inzet rijks­mid­delen aanpak ener­gie­ar­moede


Raads­ver­ga­dering

14 september 2022

Het mooie van een raadsinformatiesysteem is dat je alles terug kan vinden van de afgelopen jaren, zo vond ik in 2018 een aantal brieven van bezorgde inwoners en instanties die opriep “Besteed extra aandacht aan het aanhaken van mensen met lagere inkomens en het risico op energiearmoede.” In 2015 kwam ik een initiatiefvoorstel tegen van GroenLinks ““Elk dak een duurzaam dak. Schreeuw het van de daken!” waarin ook staat “- Een pilot om de haalbaarheid te onderzoeken voor het installeren van zonnepanelen in wijken waar het probleem rondom energiearmoede zich kan voordoen, in de kadernota van 2019 staat “Daarom gaan we eerst aan de slag met de woningcorporaties om hun woningen te verduurzamen en van het gas te halen. Dan lopen mensen met een kleine beurs minder risico’s als de kosten van energie stijgen en maken we het risico op ‘energiearmoede’ zo klein mogelijk.” En in de stukken van dit raadsvoorstel wordt verwezen naar de klimaatverordening van 2016 waarbij verduurzaming van het woningbestand ontzettend belangrijk is.

En toch zitten we hier nu anno 2022 te praten over de aanpak van energiearmoede. Het doet me denken aan het stuk van de Correspondent “Uit de crisis? Nederland snakt naar politici die 20 jaar vooruit denken”. Ik zeg dit niet om de aanval op het college te openen, dit is enkel een korte lezing om iedereen tot de conclusie te laten komen wat de consequenties zijn omdat we achter de feiten aanlopen en dus niet tijdig hebben ingegrepen (denk hierbij ook even aan de klimaatcrisis). Dat gezegd hebbende rijzen bij mij de volgende vragen aan de hand van de stukken:

  • Wat je niet gebruikt hoef je niet op te wekken, energiebesparing moet daarom een grotere rol spelen. Ik zie in de stukken staan dat er advies gegeven wordt over gedragsverandering, hoe wordt dit uitgewerkt/toegepast?

750.000 aan duurzaamheid te besteden, klimaatbegroting komt bij de gewone begroting

  • Wat ons betreft zullen we tevens moeten kiezen voor technische aanpassingen zoals bijv. warmtepompen, maar ook om bepaalde dingen niet of minder te gaan doen. Dat betekent energieslurpers een halt toe roepen. De wethouder geeft aan dat het op grote schaal installeren van warmtepompen o.a. wordt bemoeilijkt door de het elektriciteitsnet. En toch meld Enexis dat er vanaf december extra ruimte beschikbaar komt, maar let wel deze ruimte is alleen voor grootverbruikers. (Hilko kan dit beamen indien aanwezig). Hoe krom is dit? Graag verneem ik de wethouder zijn visie hierop? Wordt het niet tijd om ook de grootverbruikers aan te pakken?
  • Verwacht u met dit plan te kunnen voldoen aan onze Motie “Er warmpjes bijzitten”?
  • De subsidieregelingen waarover wordt gesproken, worden deze ook zo uitgevoerd dat het voor inwoners duidelijk en gemakkelijk is om deze aan te vragen (zie volkshuisvestingsfonds)
  • Samenvatting Energiebesparingsprogramma geeft soms zeer lage cijfers weer, ik zie dat er door de gemeente volop ingezet gaat worden om mensen te bereiken, wordt de aanpak nu anders dan voorheen om zo de cijfers op te krikken?
  • Wordt er ook aandacht besteedt aan het isoleren van woningen door middel van groene gevels en zonwering? Is het mogelijk om hier ook subsidie voor aan te vragen/mensen over te informeren? Ingewikkeld moet simplistisch, teveel voorwaarden waar aan moet worden voldaan, neem dit mee in dit programma.