Raadsvergadering Begroting
Algemene inbreng
Tijdens de meningsvormende vergadering werd veel stilgestaan bij het stroomhuisje dat is afgebrand. Wij betreuren dit enorme verlies. Helaas staat heel de wereld al geruime tijd in de fik, maar daar hebben we weinig mensen vorige week over gehoord. Waarschijnlijk om het een ver van mijn bed show is………nog wel.
Gelukkig hebben we vanavond meer mensen hier zorgen over geuit.
Tijdens de kadernota gaven we aan dat onze nadruk op de onderwerpen Klimaat, dier en natuur en armoede de komende tijd zou komen te liggen.
Bij de behandeling van deze begroting hebben we deze lijn voortgezet maar verdere focus gelegd op schone lucht, de opvang van dieren bij daklozen, de opvang van daklozen, bijstand, subsidies, huishoudelijke hulp, mobiliteit en het klimaat.
Op veel vragen hebben we een antwoord gekregen, al dan niet naar behoren, maar daar zullen wij en het college de komende tijd nog op terugkomen. Ik zal hier niet verwijzen naar een agendering want we zijn hier niet voor de marketing, maar om iets te bereiken, voor de menselijke en niet-menselijke inwoners en daarbuiten. En we doen al veel zien we in de begroting. Echter betekent dit niet dat we tevreden zijn, we vinden dat het college veel meer de handschoen kan oppakken en op bepaalde punten hun huiswerk moet doen. Inwoners zitten met zorgen en die zorgen moeten we zoveel als mogelijk wegnemen. We vinden dat het college onderling meer samen moet werken om onze doelen te behalen, met name op het gebied van klimaat. We hebben flinke opgaven en daar moeten we scherp op inzetten en we moeten het eerlijke verhaal vertellen. Met onze amendementen en moties hebben we zelf de stappen gezet die we graag van het college hadden gezien.
Dit heeft geleid tot de volgende moties en amendementen:
- PBL appel
- Meer duurzame vervoersbewegingen
- Actualisatie klimaatcijfers mobiliteit
- CO2 budget raakt op
- Uche Uche moeten we blijven kuchen.
Motie Uche Uche moeten we blijven kuchen
Volgens mij gaat het ieder jaar over houtstook, dat laat zien dat het een belangrijk onderwerp is en we dit graag willen aanpakken. In de begroting wordt hierop ingezet, maar wij vinden dat we in navolging van Amersfoort dit nog beter kunnen aanpakken.
Het stoken van hout door consumenten is ongezond en kan tot negatieve gezondheidseffecten kan leiden. We hebben de ambitie om de luchtkwaliteit en de gezondheid van onze inwoners te verbeteren, maar ook om onze uitstoot verder terug te dringen.
In ons omgevingsplan is opgenomen dat we de zorgplicht hebben om gevaar voor gezondheid, overlast en hinder door houtrook te voorkomen. In Amersfoort hebben ze daarom beleidsregels opgesteld om zo te voldoen aan deze zorgplicht. Dit betekent dat houtstook voor ruimteverwarming wordt verboden wanneer de stookwijzer code oranje of rood aangeeft.
Wij vinden dat Eindhoven dit voorbeeld moet volgen en hiermee duidelijke stappen zetten richting het aan banden leggen van houtstook. We kunnen de kachels niet verbieden maar geven met een dergelijk verbod een duidelijk signaal af. We vinden het niet geoorloofd om hier nog langer mee te wachten, iedere tijd die hiermee verloren gaat is van negatieve invloed op onze lucht en op de gezondheid van onze inwoners. schone lucht geeft namelijk minder kuch.
Interessant voor jou

Begroting: Veiligheid & Sport
Lees verder
Ondernemende stad
Lees verder