Tech­nische vragen: Water­overlast


Indiendatum: 4 sep. 2024

Afgelopen maandag, 2 september, was er weer een flinke regenbui waardoor er op meerdere locaties wateroverlast was en riolen overstroomden. Graag zou ik een overzicht krijgen met daarin:
1. Op welke locaties is er overlast geweest door overstroomde riolen?
2. Voldeden deze locaties aan de huidige normen?
3. Welke van deze riolen waren regenwaterafvoer en welke waren afvalwaterafvoer?
4. Kunt u een zo goed mogelijke indicatie geven van welke en hoeveel schadelijke stoffen hierdoor buiten de riolering zijn beland?

Indiendatum: 4 sep. 2024
Antwoorddatum: 16 sep. 2024

1. Op welke locaties is er overlast geweest door overstroomde riolen?
In de bijlage is een overzicht opgenomen van de locaties waar we als gemeente meldingen hebben gekregen van wateroverlast.
Bij stevige buien ontstaat er op sommige locaties “water-op-straat”. Dit maakt deel uit van het functioneren van het watersysteem bij extreme buien; hiermee verkleinen we de kans op wateroverlast in de woningen. Dit bestempelen we dan ook als hinder. Indien water in woningen loopt is er sprake van overlast met vaak schade tot gevolg. Dat willen we zo veel mogelijk voorkomen. We hebben als gemeente een aantal meldingen van wateroverlast in de woning ontvangen. Van enkele meldingen wordt nog onderzocht wat de oorzaak is.. Doordat het rioolstelsel zich bij stevige buien zeer snel vult met water ontstaat er een drukopbouw in het riool die veelal via de woningen het systeem verlaat. Een deel van de meldingen wordt hierdoor veroorzaakt. Afhankelijk van de oorzaak onderneemt de gemeente actie of wordt de particulier geadviseerd wat kan worden gedaan om overlast in de toekomst te voorkomen.

Bij de gemeente zijn 89 meldingen met betrekking tot wateroverlast binnengekomen. Een groot deel betreffen meldingen van losliggende rioolputdeksel, verstopte kolken en water-op-straat. De gemeente heeft enkel zicht op overlastsituaties waar melding is gemaakt. De inwoners/ gebruikers van de stad zijn de ogen en oren van de gemeente in deze.

Meldingen via klachtencentrale:

straatkolk of put verstopt 27

water-op-straat 24

water op eigen terrein 5

Riooldeksel defect/afwezig 19

Riolering en water overig 7

riool verstopt 6

nieuwe rioolaanslutiting 1


2. Voldeden deze locaties aan de huidige normen?
In het WKA zijn de uitgangspunten voor het ontwerp van het hemelwaterstelsel opgenomen om een bui die eens per 2 jaar voorkomt te kunnen verwerken zonder “water-op-straat”. De bui die op 2 september is gevallen is aanzienlijk zwaarder geweest.
Bij twee meetstations van de gemeente hebben we grote hoeveelheden neerslag geregistreerd op 2 september. Een meetstation heeft 31mm gemeten in een half uur het andere 35 mm. Dit komt overeen met een bui die minder vaak dan eens per 10 jaar voorkomt (meer richting eens per 25 jaar). Het is daarmee niet verwonderlijk dat er op plaatsen water-op-straat is blijven staan. Om te voorkomen dat putdeksels los komen worden de deksels vervangen door “ontluchtingsdeksels”. Hierdoor kan lucht en water uit het riool ontsnappen zonder dat dit gevaar oplevert voor het verkeer. Deze deksels vragen wel extra onderhoud. Met betrekking tot verstopte kolken is reeds een inhaalslag gemaakt. Dit heeft nog niet overal tot het gewenste resultaat geleid.

3. Welke van deze riolen waren regenwaterafvoer en welke waren afvalwaterafvoer?
Dit antwoord kan niet met volledige zekerheid worden gegeven. In de meeste gevallen zal dat water dat uit de riolen naar de straat stroomt(overstromende riolen), uit gemengde riolen komen. De stelsels met hemelwaterriolen zijn meestal minder uitgestrekt en hebben meer berging en lokale overstorten. In een aantal gevallen zal het “water-op-straat” ook water betreffen dat het stelsel niet in kan stromen omdat dat vol staat.

4. Kunt u een zo goed mogelijke indicatie geven van welke en hoeveel schadelijke stoffen hierdoor buiten de riolering zijn beland?
Dat is niet mogelijk. De waterkwaliteit in het rioolstelsel wordt niet standaard gemeten. Dat betekent dat, om meer te weten te komen over de waterkwaliteit, er monsters zouden moeten worden genomen die vervolgens geanalyseerd moeten worden in het laboratorium. Bij de rioolwaterzuivering worden wel regelmatig monsters genomen en geanalyseerd. Dat zegt echter weinig over de kwaliteit van het uittredende rioolwater, vooral met betrekking tot de concentratie van stoffen en bacteriën, dat door het regenwater sterk verdunt is.

Na een bui zal het grootste deel van het water dat op straat uit het riool is gekomen weer terugstromen naar het riool.

Naast het water dat uit het riool op straat terecht is gekomen, is er ook verdunt rioolwater via de overstorten in de Dommel terecht gekomen.