Begroting: Klimaat & Mobiliteit
Wat ik heb geleerd van de VVD en hun rechtse coalitiepartners in Den Haag, is dat je best ver kan komen met crisismaatregelen als mensen maar een crisis ervaren.
Waarom lukt het hun wel een niet echt bestaande crisis op de agenda te krijgen en lukt het ons niet om de grootste crisis uit de mensheid te laten ervaren als een crisis.
Ongetwijfeld zal de wethouder zich hier ook over verbaasd hebben.
In de klimaatrapportage staat:
Het goede nieuws is dat het Planbureau voor de Leefomgeving recent bevestigde dat het landelijke wettelijke klimaatdoel van 55% CO₂-reductie voor het eerst in zicht is. Wij dragen als gemeente hieraan bij.
En dat is misschien waarom dat gevoel van urgentie ontbreekt. Het is eigenlijk zo’n eng thema, dat we voortdurend opzoek zijn naar geruststelling en het beest niet in de bek durven kijken.
Toen de rapportage werd opgesteld was dit inderdáád de conclusie van het PBL die hier al erg optimistisch naar de statistieken keken. Maar met de nieuwe regering, is duidelijk geworden dat de kans zeer onwaarschijnlijk is dat we onze klimaatdoelstelling gaan halen. Kleiner dan 5%. Maar ook de constatering dat Eindhoven zogenaamd “bijdraagt” aan het halen van de doelen, ligt wat genuanceerder.
Eindhoven loopt achter op de Nederlandse cijfers. Ja, óók als je corrigeert voor snellere groei van inwoners.
Zeker, we doen veel, dat ga ik niet ontkennen. Maar je kan niet concluderen dat we bijdragen aan het halen van de doelen, als ook wij achterlopen.
Ik wil het nog eerst hebben over water en lucht, voordat ik bij mobiliteit kom.
Water
De klimaatcrisis is een watercrisis. We zien het overal: meer overstromingen, maar ook meer droogte.
De constatering ‘We ontkomen niet aan wateroverlast’, is eerlijk. Bij extreem weer kunnen we de boel niet drooghouden. Daarom stelden we bij het vaststellen van het water en klimaatadaptatieplan ook voor om voor te bereiden op de meest actuele cijfers. In Q4 van dit jaar zou de wethouder terugkomen met gevolgen van de nieuwe KNMI cijfers. We hopen daar snel iets van te horen.
Want de gevolgen voor wateroverlast zijn er niet alleen voor mensen. Het riool stroomt dan ook over in de natuur. Voor mensen wordt geadviseerd om ‘contact met het water te vermijden’, maar dat kun je van de dieren in de natuur niet verwachten.
Het rijks- en provinciaal beleid maakt water en bodem sturend bij ruimtelijke ontwikkelingen. Maar wat betekent dat nou in de praktijk? Bij beantwoording van de teschnische vragen wordt gezegd dat de zgn “Keur” van het waterschap wordt gevolgd. Maar die is per 1 januari 2024 is ingetrokken. Bodem en water sturend lijkt ons een fantastisch uitgangspunt. Maar de consequentie is dan wel dat woningbouw volgens wordt. Ook als het gaat om ondergrondse parkeergarages in broekbossen.
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Groots Gestel
Lees verder
Begroting: Eigen Organisatie
Lees verder