Bijdrage: Eikenburg


9 januari 2024

Ik bekeek de visie voor Eikenburg uit 2013, die inmiddels bij de raadstukken is toegevoegd, en dat gaf een prachtige historische context.

Vroeger stond hier een kleine heide ontginngingsboerderij op kilometers afstand van Eindhoven. Temidden van de natuur en rust.

Na een aantal decennia werd het omringd door een productiebos, en ontstond er weer later een geïsoleerde enclave.

Maar inmiddels zit het ingeklemd tussen Aalst, Eindhoven, en snelwegen.

Wat begon als een stukje bebouwing in een groene omgeving, is geworden tot een stukje groen in een bebouwde omgeving.

Dat komt niet omdat alleen Eikenburg is veranderd, maar omdat men name de omgeving is veranderd. De mens heeft alles overgenomen. En rust is in Eindhoven de uitzondering geworden.

Gezien die historische context en unieke omstandigheden zijn er mensen naartoe getrokken die juist die eigenschappen waarderen. En zij maken zich zorgen. Terecht.

Partij voor de Dieren is tegen bouwen in het groen, en wij zeggen vaker dat plannen aangepast moeten worden aan de natuurlijke omgeving. In plaats van de natuur maar aangepast moet worden aan de plannen.

Zo ook vandaag. In essentie is het voorstel om natuur te laten wijken om ruimte te maken voor de auto. Er komen ook woningen, en daarmee extra mensen, extra licht, geluid, activiteit en huisdieren. En daarmee verdwijnt beetje bij beetje wat dit gebied zo uniek maakt.

Eikenburg valt grotendeels onder ofwel Natuur Netwerk Brabant dan wel groen-blauwe zone. Het gebied staat met name bekend om het verblijf en fourageerroutes voor diverse soorten vleermuizen.

Het is niet in hun voordeel om parkeerplaatsen en een sportlocatie te realiseren. Vooral niet omdat links en rechts ervan sportaccomodaties zijn. En dat wegen wij zwaar mee.

Tinyhouses zijn ook niet de oplossing als schaarse ruimte het probleem is.
Ons advies: Eikenburg met rust laten.

Tenslotte,

Wat schetst onze verbazing. Er is een gebiedsverwarming op basis van de houtkorrels! Zo’n beetje de eerste vraag die ik stelde als raadslid was: waar zijn de biomassa centrales, en wanneer gaan ze dicht?

Deze stond niet op de radar van ons, en mogelijk ook niet op de radar van de wethouder?

“De installatie wordt geëxploiteerd zo lang als deze goed presteert en volgens wetgeving is toegestaan.” Zo lezen wij als reactie op TGE.

Ik weet dat dit op het randje is van het bestemmingsplan, maar wellicht kan de wethouder er op reflecteren hoe we de wetgeving in Eindhoven zo aanscherpen dat dit niet meer mag. Ik dacht namelijk dat we al zo ver waren.

Maar alle begrip als dit even te specifiek is, dan stellen we de vraag anders nog technisch.