Klimaat­missie Europa


13 september 2023

Speerpunt nummer 1 bij de GR verkiezingen van ons was:

Eindhoven roept de klimaat- en natuurcrisis uit en is uiterlijk in 2030 klimaatneutraal.
Er komt een ambitieus klimaatplan met bijbehorend budget. Er komen concrete, afrekenbare tussendoelen en snelle bijstelling als die doelen niet gehaald dreigen te worden. Ook wordt er een biodiversiteitsherstelplan opgesteld.

Klimaatneutraal in 2030 is een fikse opgave die onmogelijk is, tenzij dat gepaard gaat met een ambitieus klimaatplan met bijbehorend budget.

Daarom steunen wij de deelname van Eindhoven aan de EU klimaatmissie volledig, toch stemden we tegen het raadsvoorstel. Hoe zit dat?

----- wat is de missie?

Om te zorgen dat heel de EU de klimaatafspraken die in Parijs gemaakt zijn gaat halen, hebben ze deze pioniersmissie opgezet.

100 steden gaan alles-op-alles zetten om in 2030 klimaatneutraal te zijn. We weten nog niet wat werkt en hoe het moet, maar dat gaan deze 100 steden merken. De lessen die de EU hiervan leert kan het dan toepassen op de rest van de Europa die in 2050 klimaatneutraal moet zijn.

Om mee te mogen doen moeten steden solliciteren door een zogenaamd ‘klimaatcontract’ in te dienen. Dat is geen officieel contract, maar het beschrijft wel welke inzet een stad gaat geven.

Dit klimaatcontract werd aan de raad aangeboden om goed te keuren.

--- Waarom we toch tegen de missie hebben gestemd.

Eindhoven gaat een klimaatcontract insturen waaruit blijkt hoeveel partners we in de stad hebben die hier aan mee willen werken. En dat is belangrijk! Eindhoven heeft heel veel toegewijde inwoners en organisatie die op hun manier hun schouders eronder willen zetten. Dat is inspirerend en hoopgevend.

Maar....

deze doelstelling kan alleen gehaald worden als er wordt gekozen voor een radicale koerswijziging. En die radicale koerswijziging vereist ambitieus lokaal beleid.

Daar lazen we helaas niets van terug. Wij missen nog steeds lef en daadkracht, en dit was het moment om dat te tonen.

Zelfs eenvoudige ideeën van ons om voortaan geen bosje bloemen te geven (en de gemeente deelt wat bosjes uit!), was voor het college te moeilijk. En dat terwijl een bosje stervende bloemen in een vaas pure luxe is dat gepaard gaat met een enorme CO2-afdruk, veel gif, en te vaak slechte arbeidsomstandigheden. Als dit al te moeilijk is, hoe geloofwaardig is dan deze sollicitatie?

Vaak proberen wij slechte voorstellen te repareren. Maar het gaat te ver om het hele beleid te schrijven. Kortom, wij waren genoodzaakt tegen dit raadsvoorstel te stemmen.