Parti­ci­patie landgoed de Wielewaal


27 september 2022

Wethouder Thijs noemde de Wielewaal de vorige keer “De verborgen tuin”.
Dat is ironisch, maar daar kom ik zometeen op terug. De Wielewaal is een uniek landgoed. En het hoort bij de cultuurhistorie van Eindhoven.

Net als de Witte Dame. Ik denk dat we als raad unaniem vinden dat de Witte Dame bescherming verdient. En ook dat denk ik dat we unaniem vinden dat de Wielewaal bescherming verdient.
Alleen, de Witte Dame is van steen, en de wielewaal is een levend ecosysteem. En hoe doe je dat, een ecosysteem beschermen? Daar hebben we 3 amendementen voor ingediend.

Het unieke aan dit landgoed is dat het zich een eeuw lang in rust heeft kunnen ontwikkelen. Tornen aan de rust van de Wielewaal, is als het beschadigen van de fundering onder de Witte Dame.

Het Philips de Jonghpark was tot 1920 onderdeel van de Wielewaal, maar is toen afgesplitst geschonken aan de gemeente Eindhoven. Eindhoven gaat natuurlijk goed om met het groen. Toch? Nu komt het: in dat deel van het erfgoed is bijvoorbeeld ‘The Hidden Garden’ – de verborgen tuin - georganiseerd. Een technofeest voor 4000 mensen met lichtshows tot na zonsondergang. Je zou je huisdier niet eens mee durven nemen. Wetenschap heeft aangetoond dat als je een ecosysteem wil vernielen, een technofeest een effectief instrument is. En ik verwacht dat het college zal reageren dat dit jaar de vergunning niet is verleend, en het naar Strijp is verplaatst. Maar dat is precies het punt dat ik wil maken:

Met de Wielewaal willen we niet achteraf hoeven zeggen: oeps, hadden we maar opgelet. Regeren is vooruitzien, en regeren is ook duidelijk zijn over wat wel- en wat niet kan. En dat is precies wat wij met deze drie amendementen willen doen. Als bescherming van erfgoed je passie is, of als je simpelweg morgen mooier wil maken, dan is de eerste stap om het vandaag niet te verpesten.

Komt er een kinderboerderij, Bed&Breakfast of Starbucks op het terrein? Of stellen we de kaders zo, dat zo veel mogelijk mensen die verborgen tuin kunnen ervaren.

Ik weet wel wat Frits Philips zou kiezen.

Amendement 1:

  • Geïnspireerd door Wethouder Steenbakkers. Die bij de kennismaking eerder dit jaar aangaf dat balans het sleutelwoord is.
  • En als iets in balans is hoef je minder kracht uit te oefenen om het in evenwicht te houden.:
  • Als je zorgt voor slim waterbeheer, hoef je niet te sproeien.

Amendement 2:

  • Educatie willen we graag als belangrijke pijler meenemen in de participatie.
  • Hoeveel kinderen komen nog in contact met de natuur.
  • Als je van de Wielewaal een uitvalsbasis maakt voor natuurverenigingen en natuureducatie, dan verzorgt het gebied bijna zichzelf.
  • Met, voor en door Eindhovenaren.

Tenslotte Amendement 3:

  • Eigenlijk, als je Amendement 1 en 2, begrijpt en steunt, dan volgt amendement 3.
  • Als je van de bescherming een eis wil maken, maar overweegt tegen het rustgebied te stemmen. Stel jezelf dan gerust de vraag of je wel begrijpt wat bescherming inhoudt.

Participatie:

  • De volgende generatie zit niet aan tafel
  • De dieren zitten niet aan tafel.
  • Publieke belang vertegenwoordigen wij.