Sectie C


24 september 2024

Aan dhr Brokman: Wij hebben ook behoefte aan wat concretere kaders.

Nacho Carbonell is een kunstenaar waarvan zijn werk o.a. tentoon werd gesteld in het Groningen Museum, het 2121 Museum in Japan, de MoMa in San Francisco.

Sander Wassink is een ontwerper die exposities heeft gehad in het van Abbe Museum en het kunstmuseum in Den Haag, maar daarnaast ook installaties heeft gehad in het Parktheater en het Kröller-Müller Museum.

Tijs Rooijakkers, bekend van de Woensel Supertoll, maar ook van MAN/US, de 2 grote handen ter gelegenheid van Bakkie040.

Niels Hoebers die animaties maakt, die ook te zien waren bij De Wereld Draait Door en de animatie heeft gemaakt voor Partij voor de Dieren toen we ons nieuwe logo onthulden, een must see al zeg ik het zelf ;).

En dit zijn maar een paar creatieve ondernemers van een hele lange lijst, want voor de één lijkt Sectie-C een industrieterrein waar ze geen idee hebben van wat zich daar afspeelt, maar voor de ander is dit een grote creatieve broedplaats van kunstenaars, die op vele plekken binnen en buiten Nederland hun sporen hebben verdiend. Maar sectie-C herbergt ook een groep mensen die bang is voor wat er gaat komen, want hun geliefde broedplaats zal de komende jaren intens veranderen.

Wie met hen het gesprek aangaat weet dat ook zij vinden dat de ruimtes moeten veranderen, met 16 graden in de winter aan het werk zijn levert soms wat problemen op en het bijstoken is inmiddels een aardige kostenpost. Maar wat zijn de gevolgen straks als Sectie-C van een creatieve industriële plek naar een hip and happening plek gaan, met aan de overkant 1300 woningen: over de gevolgen van deze ontwikkelingen maken wij ons enorm zorgen.

Niemand, zelfs niet de ontwikkelaar, kan ons vertellen wat de huurprijs gaat worden voor de creatieve ondernemers. De regels hiervoor zijn anders dan bij woningen en dat maakt ook dat het alle kanten op kan gaan. Afgelopen donderdag werd er door de ontwikkelaar aangegeven wat nu de gemiddelde huurprijs is, maar dat is anders dan wat wij hebben gehoord van de creatievelingen, hier zit dus al een discrepantie.

Daarnaast ligt in andere steden de prijs per vierkante meter van atelierruimtes maar maximaal rond de 65 euro per vierkante meter. Het is goed dat er onderzoek naar wordt gedaan door de ontwikkelaar, maar wat ons betreft had dit in een eerder stadium moeten gebeuren. Als deze huurprijs per vierkante meter niet vastligt, dan zijn dadelijk de creatieve ondernemers het haasje. Ze zitten vast aan een huurprijs die het voor hen steeds moeilijker maakt om hun passie uit te voeren. En de gemeenteraad? Wij staan erbij en kijken ernaar.

Want laten we niet vergeten Focus on impact, is hier niet voor de liefdadigheid, ook zij moeten winst maken. Welke zekerheid kan de wethouder ons hierin geven dat deze huren niet buiten proportie stijgen? …Of is hier geen enkele zekerheid over te geven?

Wij zijn ook bang dat achteraf wellicht te veel beknibbeld gaat worden op de vierkante meters. Voor ons is van belang dat blijft vaststaan dat zij de mogelijkheid hebben om 50% van dit vloeroppervlak aan vides toe te voegen.

Ook maken we ons zorgen hoe het straks gaat als de ontwikkelingen van start gaan en de creatieve ondernemers van plek moeten veranderen, is er wel genoeg plek om deze verschuiving plaats te laten vinden?

En welke garantie is er dat zij hier kunnen blijven en hier niet ook woningen voor in de plaats komen als ze straks de businesscase niet sluitend krijgen? Hoe zorgen we ervoor dat de creatieve ondernemers ook hier blijven en niet het hazenpad kiezen? Met al die onzekerheden kun je geen lange termijn strategie uitzetten als creatief ondernemer.

En wat als dadelijk het gebiedskader is voltooid en alles loopt op rolletjes, wat gebeurt er als Focus on Impact dan besluit te verkopen en deze makers weer in onzekerheid komen te zitten? Wethouder, is het mogelijk voor de gemeente om hier een voorkeursrecht op te vestigen? Of op welke andere manier zijn we niet overgeleverd aan de markt?

De 1300 woningen zijn noodzaak, anders worden de vierkante meters te duur, zo wordt gesteld. Maar zijn er wel 1300 woningen te realiseren op een gebied waar lawaai gemaakt moet kunnen worden, en waar vrachtwagens moeten kunnen lossen? Makers hebben gewoon goedkope ruimte nodig in wat we ooit de rafelrandjes van de stad noemden.

Heide floreert op schrale grond, en door stikstof verliezen we die waardevolle ecosystemen. Deze makers floreren in betaalbare ruimtes, en door de groei van de stad verliezen we de betaalbare ruimtes, en verliezen we de creatieve ecosystemen. En verliezen we een deel van de Eindhovense identiteit waar we zo trots op zijn.

Naast onze zorgen hoe we omgaan met de creatieve ondernemers, staat het gebiedskader nogal op losse schroeven. We lezen dat veel afhankelijk is van onderzoeken die nog plaats moeten vinden, denk bijvoorbeeld aan een treinstation. Als wij dit zo lezen is het bij verre na een sluitende businesscase. Het plan wordt aan ons gepresenteerd, maar is nog lang niet af. De belangrijkste boodschap lijkt; we gaan 1300 woningen bouwen, waar weinig aandacht is voor al het andere. Wij vragen ons af waarom het gebiedskader op deze manier onze kant op komt en wat wij hier naderhand nog over te zeggen hebben als alle onderzoeken zijn uitgevoerd en de plannen verder zijn uitgewerkt?

Uit de technische beantwoording maken wij op dat hierna het college aan zet is.

En omdat dit proces al is begonnen voordat de regels en procedures waren vastgesteld voor de omgevingswet is het een rommelige start. We wilden dit gebiedskader gebruiken om het nieuwe instrument beter te begrijpen, maar ik denk dat het daarvoor te vroeg is.

Zoals u hoort: wij zitten met veel vragen, open eindjes en het plan hangt voor ons aan elkaar vast met mitsen en maren. Een plan dat geen recht doet aan de creatieve ondernemers. Als onze wensen en bedenkingen hier niet in mee worden genomen dan kunnen wij ook niet akkoord gaan met dit gebiedskader. Eerst maar eens zien hoe de hazen lopen.

Tot zover.