VDMA
Eindhoven heet lichtstad, niet vanwege de gloeilampen, maar vanwege de luciferindustrie.
En wat een ironie dat nou juist ter plaatse van de fabriek die licht bracht, we het hebben over een toren die licht zal wegnemen.
Kijk, een bouwplan in het centrum waar ook een stadsbos onderdeel van uitmaakt kan al snel op de sympathie van Partij voor de Dieren rekenen. Je moet er wel een potje van maken om dan onze sympathie te verliezen.
Maar toch zijn wij minder enthousiast dan je op basis van het stadsbos zou verwachten.
Ik zal even de context scheppen van hoe wij naar deze plannen kijken.
Er is een woningnood, dus wij zijn voor verdichting. Hoe meer mensen op een kluitje wonen, hoe meer natuur we met rust kunnen laten.
Echter, wie ons een beetje kent weet dat wij ook geen voorstander zijn van ophokken.
Een goede, gezonde omgeving is essentieel. Een gebouw moet in balans zijn met de omgeving.
Als er ergens hoogbouw plaats kan vinden dan is dat wel in het centrum. Maar omdat er al veel mensen in het centrum wonen, weet je dat het op veel mensen impact gaat hebben. Een goed participatie traject is daarom essentieel.
Wat wij begrijpen uit verhalen uit de buurt zijn de aanpassingen aan het plan gedaan zonder participatie. En het zijn forse aanpassingen. We hebben het hier over een toren die plots de hoogste wordt van Eindhoven. Hoger dan Niko op Strijp-S.
Ook werd ons duidelijk dat dit plan niet te wijzigen is. Het is alles in de prullenbak of alles voor lief nemen. Sinds ik in de raad zit is er nog geen énkel plan tegengehouden, dus de statistieken zeggen dat dit plan er ongewijzigd doorheen gaat komen. En de aanvraag voor de kapvergunning voor 36 bomen is inmiddels ook al ingediend zagen we.
U zult partijen dadelijk horen zeggen dat ze kritisch zijn op de participatie. Maar 1 oktober wordt dit plan gewoon moeiteloos door de raad gefietst.
En dat begint ons toch wel een beetje tegen te staan.
Gaan wij de hoogste toren van Eindhoven zonder participatieproces erdoorheen laten drukken? Als we het hoogste plekje van Eindhoven op deze manier gaan bereiken, dan beschouwen wij dat wel als een dieptepunt.
Ik zag inwoners al voorstellen doen om gegeven de situatie, dan maar in te zetten op een kwaliteitsimpuls van de wijk, en dat pragmatisme bevalt me wel. Ik wil de wethouder dan ook vragen om daar serieus naar te kijken, en ik weet dat dat wat verder rijkt dan dit bestemmingsplan.
Tenslotte,
We regelen met deze bestemmingsplanwijziging een maximale bouwhoogte van 120 meter. In de schetsen zien we dat de top uitkomt op 122 meter en 10 centimeter. Ongeveer één keer de lengte van de wethouder hoger dan dat we toestaan.
Een bestemmingsplan beschrijft het maximale bouwvlak of volume, de doos waarbinnen ontworpen mag worden.
Als er zomaar 2 meter buiten mag worden gebouwd, geldt dit dan ook voor het bouwvlak in de breedte?
Het lijkt me dat of het bestemmingsplan of het ontwerp terug moet naar de tekentafel. Kan de wethouder hierop reflecteren?
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Zet het mes in het aantal landbouwdieren
Lees verder
Sectie C
Lees verder