Raads­vragen: Dierenleed van CSI Eindhoven voor goed verleden tijd?


Indiendatum: 1 mrt. 2023


Geacht college,

Wij zijn erg gerustgesteld dat de 51e editie van paardenspringconcours CSI Eindhoven dit jaar niet door gaat. Wij vinden dit erg geruststellend, paardensport veroorzaakt onnodig pijn en letsel. Wij zien dit als strijdig met het dierenwelzijnsbeleid en wet dieren (Artikel 2.1). Een dier heeft geen enkele intrinsieke motivatie om een spring- of dressuurwedstrijd te winnen. Een paard wordt door de mens onderdrukt en met pijnlijke dwangmiddelen gedwongen tot extreme prestaties. Weigeren wordt bestraft; stress en pijnsignalen van het dieren worden genegeerd of niet eens herkend. (Paardensport is dierenleed | Dier&Recht)

CSI is een van de evenementen die Eindhoven echt in negatieve manier op de kaart zet. Wij vinden het daarom niet van deze tijd dat deze organisatie subsidie (EUR 14.100) van de gemeente ontvangt voor het organiseren van zo een groot evenement. En daarom heeft de PvdD de volgende vragen;

Vraag 1; Deelt het college de mening van de PvdD dat paardensport niet past binnen het herkenbare profiel van zwemmen, voetbal, hockey en urban sports waar Eindhoven voor kiest?

Vraag 2; Is het college er mee eens dat er bij de vergunningverlening rekening gehouden moet worden met intensieve training voorafgaand aan het evenement. En dat het dierenleed achter de schermen onlosmakelijk is verbonden met het concours?

Vraag 3; Het dierenwelzijnsbeleid gaat uit van de intrinsieke waarde van het dier. Volgens de wet dieren wordt in elk geval verlangd dat de dieren zijn gevrijwaard van:

a. Dorst, honger en onjuiste voeding;
b. Fysiek en fysiologisch ongerief;
c. Pijn, verwonding en ziektes;
d. Angst en chronische stress;
e. Beperking van hun natuurlijke gedrag.

Is het college het met ons eens dat de intrinsieke waarde van de paarden niet centraal staat omdat meerdere van deze punten in het geding komen?

Vraag 4; Wat gaat het college doen om te zorgen dat het evenement volgend jaar (en de jaren daarna) geen doorgang kan vinden? Wij zijn bang dat anders een evenement dat dierenleed veroorzaakt ten onrechte wordt goed gepraat omwille van traditie en vestigingsklimaat.

Namens PvdD-fractie,

Jonas Roothans
Raadslid PvdD Eindhoven

Indiendatum: 1 mrt. 2023
Antwoorddatum: 21 mrt. 2023

1. Deelt het college de mening van de PvdD dat paardensport niet past binnen het herkenbare profiel van zwemmen, voetbal, hockey en urban sports waar Eindhoven voor kiest?

Wij nemen aan dat u in uw vraagstelling refereert aan de vier strategische sporten: zwemmen, voetbal, hockey en urban die u in de sportvisie op 23 februari 2021 opnieuw heeft vastgesteld. Daarnaast staat echter ook in de sportvisie dat we als doel hebben om zoveel mogelijk Eindhovenaren in beweging te krijgen en dat we het belangrijk vinden dat er een breed aanbod is van sport- en sportevenementen. Dat geldt dus ook voor de paardensport.

2. Is het college er mee eens dat er bij de vergunningverlening rekening gehouden moet worden met intensieve training voorafgaand aan het evenement. En dat het dierenleed achter de schermen onlosmakelijk is verbonden met het concours?

Nee. Bij vergunningverlening kunnen wij uitsluitend rekening houden met de toetsingscriteria die wij zelf hebben opgesteld. Voor een evenement met dieren wordt het evenement dus getoetst aan het Evenementenvergunningenbeleid en het Dierenwelzijnsbeleid (2021-2025).

3. Het dierenwelzijnsbeleid gaat uit van de intrinsieke waarde van het dier. Volgens de wet dieren wordt in elk geval verlangd dat de dieren zijn gevrijwaard van:

a. Dorst, honger en onjuiste voeding;
b. Fysiek en fysiologisch ongerief;
c. Pijn, verwonding en ziektes;
d. Angst en chronische stress;
e. Beperking van hun natuurlijke gedrag.

Is het college het met ons eens dat de intrinsieke waarde van de paarden niet centraal staat omdat meerdere van deze punten in het geding komen?

De persoonlijke beleving van een dier is natuurlijk moeilijk door mensen te bepalen. Om daar een hulpmiddel bij te hebben, zijn daarom ook aan aantal ‘vrijwaringseisen’ in ons Dierenwelzijnsbeleid opgenomen. Daaraan toetsen wij. Het feit dat het evenement niet doorgaat omdat de organisatie de bodem van onvoldoende kwaliteit vindt en men wil voorkomen dat de paarden hierdoor blessures
oplopen, is een belangrijke aanwijzing dat de organisatie het dierenwelzijn serieus neemt.

4. Wat gaat het college doen om te zorgen dat het evenement volgend jaar (en de jaren daarna) geen doorgang kan vinden? Wij zijn bang dat anders een evenement dat dierenleed veroorzaakt ten onrechte wordt goed gepraat omwille van traditie en vestigingsklimaat.

Indien er de komende jaren een vergunningaanvraag komt voor CSI, zal dat aan ons actuele Evenementenvergunningenbeleid en Dierenwelzijnsbeleid worden getoetst. In het Dierenwelzijnsbeleid staat hierover het volgende:

  • De gemeente Eindhoven gaat in gesprek met de organisator van het evenement over het welzijn van de dieren.
  • Voor vergunningverlening wordt de aanvraag doorgestuurd naar de GGD voor technische hygiënezorg-advies.

Als aan de vergunning voorschriften worden verbonden omtrent dierenwelzijn, kunnen deze ook worden gehandhaafd.

Interessant voor jou

Raadsvragen: Concessies voor de Kunsten in Eindhoven (CKE)

Lees verder

Rondvraag: Pride month: Always go for the rainbow

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer