Rads­vragen: Tref(fend)punt Groen


Raads­vragen Trefpunt Groen

Indiendatum: 3 okt. 2023

Inleiding

Trefpunt Groen is een onafhankelijke netwerkorganisatie die de gemeente adviseert en ondersteunt. Hun missie is het bewaken en versterken van de leefomgeving. Zij zetten zich onder andere in om bestaande groenstructuren – zoals de drie groene wiggen – te verstevigen en uit te breiden.

Als raadsleden kennen wij TGE vooral door de advisering bij bestemmingsplanwijzigingen en gebiedsontwikkelingen. Een positief oordeel van Trefpunt Groen is voor veel raadsleden een belangrijke vereiste.

In raadsvoorstellen wordt doorgaans in zeer korte bewoording aangegeven dat Trefpunt Groen positief over het voorstel is. In werkelijkheid zijn de beoordelingen genuanceerder van aard. Soms gaan ze gepaard met vrijblijvende adviezen, andere keren met een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor een positief oordeel.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

  1. Is het college het met ons eens dat een zorgvuldige en transparante advisering in een vroeg stadium van een project kan bijdragen aan een soepele doorgang van de plannen?
  2. Herkent het college het beeld dat in het verleden het niet altijd goed is gegaan om in raadsvoorstellen te vermelden welke voorwaarden gepaard gaan met een positief oordeel? Is het college voornemens om voortaan ook te melden of aan alle voorwaarden is voldaan en hoe in grote lijnen is omgegaan met de adviezen?
  3. Is het college bereid om in het vervolg het volledige advies als bijlage toe te voegen aan de agenda, als dat beschikbaar is, om zo de raad beter te informeren.

    Tenslotte nog wat vragen over de toegenomen werklast. Eindhoven groeit rap, en dat zorgt voor veel plannen die het groen onder druk zetten. Tegelijkertijd stijgt de behoefte om op een zorgvuldige en duurzame manier om te gaan met de natuur in Eindhoven.
  4. 4. Wij maken de inschatting dat een hoge werkdruk de zorgvuldigheid, en daarmee ook de soepele doorgang van projecten, in gevaar brengt, deelt het college die zorg?
  5. 5. Kan het college ons, in aanloop naar de begroting, meenemen hoe de capaciteit (oftewel het budget), van Trefpunt Groen een inhaalslag kan maken en vervolgens evenredig mee kan groeien met de ontwikkelingen in de stad?

Indiendatum: 3 okt. 2023
Antwoorddatum: 31 okt. 2023

1. Is het college het met ons eens dat een zorgvuldige en transparante advisering in een vroeg stadium van een project kan bijdragen aan een soepele doorgang van de plannen?
Ja, we hebben de afspraak met TGE dat ze al vroeg in trajecten worden betrokken, zodat het advies een bijdrage levert in het verdere proces van een project.

2. Herkent het college het beeld dat in het verleden het niet altijd goed is gegaan om in raadsvoorstellen te vermelden welke voorwaarden gepaard gaan met een positiefoordeel
? Is het college voornemens om voortaan ook te melden of aan alle voorwaarden is voldaan en hoe in grote lijnen is omgegaan met de adviezen? TGE geeft advies en het college bepaalt of en hoe hier invulling aan gegeven kan worden .Het geeft meer draagvlak bij TGE als aan alle adviespunten is voldaan. Bij de raadsvoorstellen wordt aangegeven hoe TGE heeft geadviseerd. Verdere uitleg valt dan te lezen in het TGE advies zelf. Niet in ieder raadsvoorstel is het advies van TGE benodigd(bijvoorbeeld vanwege een ontbrekende groencomponent). In dit geval betreft het een bestemmingsplan waar het wel mis is gegaan.

3. Is het college bereid om in het vervolg het volledige advies als bijlage toe te voegen aan de agenda, als dat beschikbaar is, om zo de raad beter te informeren?
We gaan met TGE in gesprek (via het reguliere halfjaarlijks bestuurlijk overleg) over de wijze van publicatie en afstemming. Een mogelijkheid hierbij is expliciet te verwijzen naar de publicaties van de adviezen op de website van TGE zelf. We zullen u voor het eind van dit jaar informeren over de gekozen weg.

4. Wij maken de inschatting dat een hoge werkdruk de zorgvuldigheid, en daarmee ook de soepele doorgang van projecten, in gevaar brengt, deelt het college die zorg?
De hoeveelheid aan projecten en ambities vragen een hoge inzet en betrokkenheid van TGE. Het beeld dat daarbij ontstaat is dat we capaciteit en prioritering goed in balanskunnen brengen. De gemeente heeft tweewekelijks overleg met TGE over projecten en de voortgang. Daarnaast is er een periodiek bestuurlijk overleg met de wethouder en het Centraal Milieu Overleg. Het CMO is buiten de gemeentelijke organisatie gepositioneerd en kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan het gemeentebestuur. Het CMO zorgt ervoor dat het proces en afstemming tussen TGE en de gemeente goed verloopt. Door deze overleggen zijn er voldoende mogelijkheden voor TGE om te escaleren.

5. Kan het college ons, in aanloop naar de begroting, meenemen hoe de capaciteit(oftewel het budget), van Trefpunt Groen een inhaalslag kan maken en vervolgens evenredig mee kan groeien met de ontwikkelingen in de stad?
TGE maakt zelf een werkplan om te kijken hoe ze de rol in de stad goed kunnen vervullen inclusief financiële vertaling. In de meerjarenbegroting3 is zoals u ziet rekening gehouden met zowel een continuering van een aanvullende inzet als een prijsindexatie (voor al onze subsidie relaties in de stad) waardoor er structureel ruimte is om met TGE een optimale match te maken tussen wat zij denken nodig te hebben en wat wij kunnen bieden daarvoor. Daarbij is de bijdrage in afgelopen jaren steeds verhoogd; zie onderstaande overzicht. Dit betreffen bedragen uit de begroting. Hier is ook zichtbaar dat in 2021 de bijdrage aan TGE een stevige impuls heeft gekregen. Dit was in eerste instantie voor tweejaar. Deze is nu in de meerjarenbegroting is opgenomen.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Raadsvragen: Carnivoor? Geef het door!

Lees verder

Raadsvragen: PC Hooftpijndossier deel 2

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer